El Parlament Català recolza la dació en pagament retroactiva

PorPAH_Bcn

El Parlament Català recolza la dació en pagament retroactiva

El Parlament de Catalunya aprova avui dimecres 18 de juliol una proposta de llei “de mesures contra el sobreendeutament personal i familiar y de protecció davant els procediments d’execució hipotecària de la vivenda habitual”.

La nova norma –impulsada per ICV, ERC y C’s, però consensuada amb la resta de grups –representa un primer pas per regular la dació en pagament retroactiva, a més a més de recollir varies de les demandes principals de la PAH (en matèria de taxacions, interessos abusius, lloguer social, fiscalitat de la dació, entre d’altres). Davant l’anunci, des de la PAH fem les següents consideracions:

  1. Valorem com una petita victòria més del moviment aconseguir que el Parlament català com a institució, amb el consens de tots els partits polítics, doni suport a les demandes de les persones afectades. Han hagut de passar 4 anys, però més val tard que mai! Encara ens en recordem de quan (fins fa molt poc) CiU, PP y PSOE ens deien que la dació en pagament era impossible i encara més la retroactivitat… Milers de persones permanentment mobilitzades a través de les més de 60 PAH’s de l’estat i altres col·lectius afins com el moviment veïnal i les assemblees 15M, paralitzant centenars de desnonaments, negociant centenars de dacions…els han obert els ulls. Sempre ho hem dit: per molt de poder que tingui la banca, nosaltres som la majoria i ens hauran d’escoltar.
  2. Tot i així, alertem de que això només significa un pas més. El que fa el Parlament català no es aprovar la dació en pagament ni paralitzar els desnonaments, sinó que insta al Congrés dels Diputats per a que ho faci, ja que és l’organisme competent. La llei haurà de passar pel filtre del Congrés perquè comporta canvis en la normativa de enjutjament civil, en la llei concursal, i en altres normes de rang estatal.
  3. Probablement, atenent als ritmes habituals d’aquestes institucions, al Congrés dels Diputats arribarà abans la ILP impulsada per la PAH y altres entitats social que la proposta del Parlament català. Exigim que totes les forces polítiques amb representació en la institució catalana que avui voten a favor d’aquestes mesures, quan  a partir del novembre arribi la nostra ILP al Congrés votin coherentment. Si no ho fan, perdran la poca legitimitat que els hi queda i hauran d’atenir-se a les conseqüències.
  4. En qualsevol cas, tant al Parlament català, com al Congrés, com –sobre tot- al Govern, els advertim: la situació de la població ha superat el límit del que és suportable. Els centenars de milers de persones afectades pels desnonaments i els deutes hipotecaris il·legítims no poden esperar a un tràmit  parlamentari que s’eternitza al Congrés. No resulta acceptable que el Govern estigui retallant drets fonamentals i prestacions bàsiques cada setmana a cop de Real Decret, i en canvi la solució per a les persones afectades per l’estafa hipotecària i la mercantilització de la vivenda no arribi mai, o trigui anys en fer-ho. Per això, exigim que més enllà dels tràmits parlamentaris de les diferents proposicions de llei, per decret s’aprovi una moratòria immediata dels desnonaments de vivendes habituals. Especialment en el cas de les entitats intervingudes amb el diner públic que ens retallen en sanitat o educació (com es el cas de Bankia) resulta inacceptable que la població no rebi cap contrapartida. Las entitats responsables de la crisis, avui rescatades amb els nostres diners, han de paralitzar immediatament les execucions hipotecaries i els desnonaments de vivendes habituals, així com restituir el parc d’habitatges buits que acumulen per a que aquest sigui accessible a la població que ho necessita en règim de lloguer social o de cooperatives de cessió d’us

Si no ho fan ells, ho farem nosaltres. El Plan de Rescate Ciudadano ya está en marcha y no tiene vuelta atrás!

Para ver la notícia en castellano clicka aquí.

About the author

PAH_Bcn administrator