La pressió popular força que el Congrés aprovi la tramitació de la ILP. #imPAHrables

PorPAH_Bcn

La pressió popular força que el Congrés aprovi la tramitació de la ILP. #imPAHrables

Demà a les 11:30 la PAH convoca roda de premsa al local de la PAH-Barcelona, c/ dels enamorats nº 105, bajos (Barcelona 08026)

Ahir dimarts 12 de febrer es votava al Congrés dels diputats l’admissió a tràmit de la Iniciativa Legislativa Popular hipotecària. Una ILP que compta amb l’aval de 1.402.854 signatures, un veritable clam social contra el drama dels desnonaments. La successió de fets del dia fou vertiginosa i plena fortes emocions al carrer.
Per una banda vam assistir a una intensificació de la pressió social vers el Partit Popular, que al migdia, després de reunir-se amb representants del grup promotor de la ILP (PAH, CONFAVC, Taula del Tercer Sector, sindicats CCOO i UGT, Observatori DESC), anunciava que no la admetria a tràmit. Hores després es confirmava la trista notícia d’un nou “suïcidi induït” pel drama dels desnonaments: a Calvià (Mallorca) una parella de jubilats es treien la vida sota l’amenaça d’un desnonament proper.
Ahir, a les 17h, el carrer era un rusc d’indignació concentrada en el Partit Popular: no admetre a tràmit la ILP significava un insult a la democràcia, un despreci a les persones afectades i al 1,5 millons de signatures que li donen suport. Votar en contra equivalia declarar la guerra a les majories  socials d’aquest país. Coincidint amb  l’inici de la sessió al Congrés, hi havia convocades concentracions  ciutadanes a vàries ciutats de l’estat, a destacar la de Madrid enfront  del Congrés dels Diputats i a Barcelona davant la seu del Partit  Popular. Dins el Congrés representants de la PAH, entre les quals una de  les seves destacades portaveus, Ada Colau. Després de que la setmana passada el Partit Popular anunciés que emitiria un vot contrari, les xarxes socials han bullit per exigir al govern de Madrid que canviés la seva postura. Més d’un milió de mails enviats i diversos Trending Topics cada dia són un exemple del suport de la xarxa a les demandes de mínims de la ILP: dació en pagament retroactiu, moratòria de desnonaments i  lloguer social.
Per l’altra, a l’últim moment, al carrer i de forma inesperada; la ciutadania va rebre la notícia en directe del canvi de posició forçat del grup parlamentari que bloquejava fins al moment amb la seva majoria absoluta les demandes de la ILP. L’esclat d’emoció arreu va ser gran, doncs significa un pas important en la reforma de la llei arrancat gràcies a la mobilització de la ciutadania. Minuts després a Barcelona, les persones concentrades, veien en directe com el president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada, expulsava els membres de la PAH presents, que celebraven aquesta victòria al crit de “sí se puede” (un membre de la PAH va ser detingut, poques hores després fou deixat en llibertat).
Una jornada intensa que precedia una nova cita importantíssima al carrer: manifestacions aquest dissabte 16 de Febrer a més de 50 ciutats de tot l’estat sota el lema “Pel dret a l’habitatge i contra el genocidi financer”. Si ahir el Partit Popular va haver de recular front la pressió ciutadana, el dissabte assistirem a una demostració de força que es preveu massiva, colocant al carrer el suport social a la ILP i a la PAH.
L’admissió a tràmit és un primer pas important per aturar la sagnía dels desnonaments. Ha estat la pressió ciutadana qui ha forçat aquest  canvi. La PAH no acceptarà que el tràmit parlamentari desvirtui o descafeïni una ILP que conté tres demandes de mínims per acabar amb el genocidi financer i garantir el dret a l’habitatge.

About the author

PAH_Bcn administrator

A %d blogueros les gusta esto: