Exigim la moratòria de desnonaments i el lloguer social de les vivendes buides d’entitats bancàries i SAREB

PorPAH_Bcn

Exigim la moratòria de desnonaments i el lloguer social de les vivendes buides d’entitats bancàries i SAREB

actualització

Exigim la moratòria de desnonaments i el lloguer social de les vivendes buides d’entitats bancàries i SAREB

[actualització 19:54]
La convocatòria de demà dimarts ha estat suspesa. Segons hem pogut saber el suïcidi també estava relacionat amb causes extraeconòmiques.
La situació d’emergècia habitacional és greu, però per evitar la relació de la concentració amb el suïcidi, la concentració ha estat anul·lada

Donada la greu situació habitacional, no era d’estranyar que els fets estiguessin relacionats. No obstant això, al no ser el desnonament la causa principal del suïcidi, per evitar que pugui establir-se una relació directa entre aquest dramàtic fet i les nostres reivindicacions, desconvoquem la concentració que teníem prevista per demà dimarts 7 de maig.

[comunicat 16:00]
Aquest matí hem sapigut que un home de 40 anys s’ha penjat a la seva vivenda el mateix dia que havia de ser desnonat. Aquesta persona portava 12 mesos sense pagar el lloguer i ha estat trobat pel manyà i la comitiva judicial. Aquest cas no s’havia adreçat a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que ha conegut la notícia pels mitjans de comunicació.

A l’espera de conéixer més detalls, no podem afirmar que el desnonament fos la única causa del suïcidi. Lamentablement a les nostres assamblees cada cop ve més gent angoixada per problemas per pagar el lloguer, una càrrega a la qual moltes famílies els hi costa cada cop més fer front. Hipoteca i lloguer són dues cares d’una mateixa moneda: l’absència d’una política pública de vivenda orientada a garantitzar un dret fonamental.

Fa anys que la PAH alerta que el desnonament és una de les màximes formes de violència i precarització que es poden exercir sobre una persona. La vivenda és l’espai mínim de seguretat, és on desenvolupem el nostre projecte de vida. Per la gran majoria de la gent és un refugi necessari sense el qual les persones són abocades a la intempèrie, al buit.

La PAH reclama des de fa temps una moratòria en els desnonaments de vivenda habitual, tant si són d’hipoteca com de lloguer. Aquesta demanda necessària s’enmarca en els acords que l’Estat Espanyol ha adquirit internacionalment en matéria de drets humans, els quals són greument vulnerats en l’actual situació d’emergència habitacional.

Tots els casos de desnonament de vivenda habitual tenen solució. Les entitats bancàries i el SAREB (banc dolent) acumulen milers de vivendes buides que han de donar resposta a l’emergència habitacional de les persones en risc de desnonament per imapgamament d’hipoteca de lloguer. El SAREB i la banca han estat rescatades amb milers de milions d’euros públics i és del tot inadmisible que no estiguin obligades a donar una contraprestació social en una situació que és la cara més dramàtica de la crisi.

No obstant això, aquestes entitats persisteixen en les seves polítiques antisocials. Una mostra d’això és el bloc recentment recuperat per la PAH de Sabadell, propietat del SAREB, on s’han reallotjat una decena de famílies que han estat demandades per l’entitat i que poden ser desnonades. El dimecres que ve el SAREB decalararà davant del jutge.

Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca exigim, de nou, la moratòria de tots els desnonaments de vivenda habitual, i que les vivendes buides en mans de la banca i del SAREB es destinin a un parc de lloguer social.

La PAH està aturant tots els desnonaments dels que te coneixement i reallotjant a les persones que arriben a les Plataformes en risc de quedar-se al carrer, però, per desgràcia, degut a la por o al desconeixement, no totes les persones arriben a les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca. Des de la PAH fem una crida a les persones afectades a sumar-se a les plataformes, ja que noslatres no els hi donarem l’esquena. S’ha demostrat que només la ciutadania organitzada està donant resposta a una situació dramàtica com la que patim, mentre el gobern resta impasible.

Des de la PAH continuarem treballant per tutelar els drets humans i exigim el lloguer social en les vivendes de la banca i el SAREB i la moratòria de tots els desnonaments de vivenda habitual.

About the author

PAH_Bcn administrator