La PAH bloqueja oficines de Novagalicia Banco per exigir que doni solucions reals als afectats

PorPAH_Bcn

La PAH bloqueja oficines de Novagalicia Banco per exigir que doni solucions reals als afectats

L’entitat, que va ser rescatada per 9.000 milions d’euros serà venuda al novembre per uns 1.500. Tot i les enormes ajudes públiques rebudes, l’entitat adopta una política anti-social i es nega a negociar amb els afectats.

Avui dimecres 23 d’octubre, PAHs de tot Catalunya incloent la de Barcelona, Tarragona, Sabadell, Granollers, Mataró, o Vall del Tenes han tornat a actuar conjuntament per defensar el dret a un habitatge digne. Cap a les 10h desenes d’afectats de Novagalicia Banco s’han adreçat cap a quatre oficines d’aquesta entitat a Barcelona i altres seus arreu de Catalunya i les han bloquejat pacíficament fent cues a la porta.

Negociacions bloquejades

Amb aquesta acció, les PAHs catalanes denuncien que Novagalicia Banco persisteix en l’actitud de no atendre cap de les peticions dels afectats. El passat 24 de juliol es va realitzar una acció en la que es va ocupar l’oficina central de l’entitat amb l’objectiu de reclamar un interlocutor vàlid per negociar soluciones reals pels afectats. Es va aconseguir aleshores un acord signat amb l’entitat que va designar un interlocutor i es va comprometre a presentar propostes per cada cas.

Passats tres mesos d’aquell acord, cap dels punts pactats s’ha dut a terme. Novagalicia Banco s’ha negat en rodó a solucionar cap dels casos presentats i l’interlocutor designat, Roberto Lado de Galicia, ha destacat per la seva pèssima gestió de les negociacions.

Un cas paradigmàtic de socialització de beneficis i privatització de beneficis

Novagalicia Banco, anteriorment NovaCaixaGalicia, és una de les entitats rescatades pel FROB amb diners públics al 2011. Concretament, es van destinar 9.000 milions d’euros a sanejar l’entitat.

El banc era conegut per la seva mala gestió. Actualment hi ha cinc ex-directius imputats a l’Audiència Nacional per delictes d’administració deslleial i/o apropiació indeguda. Se sap que, a més de plans de pensions, va pagar 23 milions d’euros a alts càrrecs en concepte d’indemnització.

Des del seu rescat l’entitat, en comptes de comportar-se amb criteris socials, ha destacat per tot el contrari. En primer lloc, és un dels bancs que més ha disminuït la seva disposició a prestar diners segons la Confederación Española de Cajas de Ahorros (CECA). En segon lloc, l’entitat està poc disposada a negociar els deutes hipotecaris amb deutors de bona fe.

Gràcies a les enormes ajudes públiques i a aquesta política restrictiva l’entitat s’ha sanejat i en els darrer mesos ha obtingut beneficis. Però lluny de revertir en el benestar social aquest benefici serà privatitzat ràpidament. La Troika ha exigit al govern que vengui l’entitat el més aviat possible. Previsiblement, la venda es durà a terme durant el mes de novembre. El FROB s’ha posat per objectiu obtenir uns 1.500 milions d’euros per la venda, una quantitat molt inferior al que ha costat el seu rescat.

Es tracta doncs d’un cas paradigmàtic en que l’ajuda del govern serveix per socialitzar les pèrdues d’una entitat bancària, però la societat no obté cap mena de contrapartida per aquest rescat pagat amb diners públics.

És intolerable que la societat hagi de pagar amb els drets fonamentals el forat deixat per la mala gestió de les elits financeres. Una entitat rescatada amb diners públics té l’obligació de negociar amb deutors de bona fe una solució que garanteixi el dret a l’habitatge.

És per això que exigim a Novagalicia Banco que reobri les vies de negociació i es comprometi a oferir solucions acceptables als afectats.

Si Novagalicia Banc bloqueja les negociacions, la PAH bloqueja les seves seus!

About the author

PAH_Bcn administrator

A %d blogueros les gusta esto: