Acords amb CX resultat de l’acció de PAHs de Catalunya

PorPAH_Bcn

Acords amb CX resultat de l’acció de PAHs de Catalunya

Ahir les PAHs de Catalunya van reprendre una campanya d’accions indefinides a Catalunya Caixa (CX) per l’ incompliment del acords arribats al setembre. Donat que l’experiència ens ha demostrat que només en prenen seriosament i ens escolten quan fem pressió social, ahir més de 20 PAHs de Catalunya vam bloquejar 28 oficines de CX arreu de Catalunya. A d’altres ni tan sols va fer falta que hi anéssim perquè van tancar directament.

Recordem que CX ha estat rescatada amb milers de milions d’euros públics, que la seva mala praxis ha estat denunciada per la PAH des de 2009 i que la compareixença dels seus presidents al Parlament Català ha estat vergonyosa. Recordem també que les demandes que fem a CX son les demandes de la ILP que va comptar amb més d’1.4 milions de signatures i, segons les enquestes, amb un suport social de més del 90%.

Ahir les PAHs de Catalunya es van reunir amb la Directora de Riscos de Persona Física de CX i vam arribar als següents acords:

 • Agilitat en la resposta: entre 10 i 15 dies des de que s’entrega la documentació a l’oficina, l’afectada tindrà una proposta de solució real en base a la seva situació socioeconòmica.
 • Accepten el certificat d’exempció d’Eficiència Energètica que ens dona l’ Institut Català de l’Energia, cosa que fins ara no feien.
 • Accepten el dictamen de la Secretaria d’Habitatge que diu que per la dació no es necessària la cèdula d’habitabilitat, fins ara no l’acceptaven.
 • CX assegura que assumirà el cost de la taxació en tots els casos que s’està tramitant la dació en pagament.
 • En tots els casos en que l’afectada demani lloguer social,  aquest serà de 5 anys i no de 3 com fins ara.
 • El lloguer social es farà a la pròpia vivenda i només es farà en un altre en casos excepcionals.
 • Continua ferm el compromís d’aturar subhastes i desnonaments.
 • Es concreten dos reunions, una amb la comissió de Gènere i Habitatge de la PAH i un altre amb la PAH de Rubí per retirar la denúncia a unes companyes.
 • Referent a les quitances (gent amb capacitat de pagament però amb quotes molt elevades), de moment no ho estan fent, però els hi facilitem un model i enviarem casos concrets per a que els estudiïn.
 • No faran perdre el temps a les afectades amb el RDL quan d’entrada ja sàpiguen que no entren en els criteris d’aquest.

Hi ha dos punts que s’accepten, respecte als quals però hem concedit marge fins dimecres 29 per acabar de treballar un marc de referència. Son els següents:

 • Accepten que hi ha casos que estan fent una dació parcial que no s’ajusta a les possibilitats socioeconòmiques de les famílies. Treballarem dimecres en un marc que estableixi uns criteris socioeconòmics amb els quals es determinarà que la dació es a zero directament.
 • Accepten la demanda d’un lloguer simbòlic pels casos en el que els ingressos familiars siguin l’ajuda de 426€, un PIRMI o uns ingressos similars a aquestes ajudes. Proposem un lloguer simbòlic de 50€. Dimecres treballarem en un marc com el que hem mencionat amb la dació a zero.

Per altra banda, ens presenten a una persona que s’encarrega de fer de pont entre les oficines i el departament de riscos. La idea és que quan ens trobem amb problemes a l’oficina li transmetem i ell ho solucioni.

Sortim satisfetes de la reunió pels acords presos, però som conscients que les paraules se les emporta el vent. Estarem vigilants dia rere dia i si no compleixen ens veurem obligades a tornar als carrers.

SI SE PUEDE!

About the author

PAH_Bcn administrator

A %d blogueros les gusta esto: