Drets a les fosques

PorPAH_Bcn

Drets a les fosques

L’Aliança  contra la Pobresa Energètica ocupem avui la seu a Endesa, que presta el  servei a la majoria dels catalans i catalanes, per denunciar els talls  d’electricitat que pateixen centenars de milers de llars a Catalunya, i  per dir prou a la vulneració de drets fonamentals que aquesta  multinacional realitza sense cap tipus de sensibilitat de forma  sistemàtica. El 2012 els talls d’electricitat afectaren 1,4 milions de  famílies a l’estat espanyol, 524.00 van ser a Catalunya.
Llars  com la de l’Encarna, que des de juliol de 2013 no pot pagar els rebuts  de llum i gas, i sobreviu amb un sou de 426 € al mes. L’Encarna té una  malaltia que l’obliga a dormir connectada a una màquina per evitar una  mort sobtada. O la del Rafael, a qui Endesa li ha tallat la llum aquest  febrer, és diabètic i necessita mantenir la insulina a la nevera, a més a  més pateix apnea del son i necessita subministrament d’aire forçat a la  nit per dormir. Al José li han tallat el gas i té pendents 5 rebuts de  llum, la seva filla també és diabètica i tem per un imminent tall de  llum.
La  falta d’humanitat d’aquesta companyia i la política indiscriminada de  talls ha portat a milers de famílies a una situació de total exclusió  social, privant a moltes persones de les necessitats més bàsiques i  essencials per a una vida digna com són escalfar-se, poder cuinar o  dutxar-se amb aigua calenta. Així, mentre a l’estat hi ha 7 milions de  persones que pateixen una pobresa energètica que ha causat la mort  prematura a l’hivern d’entre 2.300 i 9.000 persones, l’oligopoli  elèctric (Endesa, Gas Natural-Fenosa, Iberdrola, EON Espanya i EDP)  durant els 3 primers trimestres de 2013 va obtenir 7.638 M€ de benefici,  el doble que el marge de beneficis que les elèctriques europees, i part  d’ells en paradisos fiscals. Un càrtel que des de 2003 ha pujat un 83%  el preu de l’electricitat.
Endesa  no només no ha mostrat cap interès en facilitar que les famílies que no  podien assumir els rebuts poguessin acollir-se a la treva hivernal,  sinó que ha estat l’única distribuïdora que s’ha mostrat totalment  inaccessible a les demandes de la ciutadania i ha tancat els ulls de  forma reiterada davant de casos com els de l’Encarna, on hi ha incloses  vides en joc. Aquesta multinacional italiana va obtenir 1.879 M€ de  benefici l’any 2013. Endesa té, per tant, capacitat de sobres per  assumir el cost de garantir l’accessibilitat del servei a tota la  població. Si aquesta garantia no es produeix és per una manifesta falta  de voluntat i una gran cobdícia d’aquesta companyia, que es veu  reforçada per la complicitat de la classe governant.
Una  mostra d’aquesta falta de voluntat en solucionar la pobresa energètica  la trobem a les resolucions preses al Ple del Parlament dedicat a la  pobresa de la setmana passada. En ell hem vist un govern que va tardar  pocs mesos a presentar una llei òmnibus que modificava 80 lleis d’una  plomada ara ens vol convèncer que necessita mig any per ampliar un  decret que el propi president de la Generalitat ha titllat  d’insuficient. Un decret, afegim, “ineficaç”, al que només s’hi han  pogut acollir poques desenes de famílies. Per tant, a partir de l’1  d’abril es seguirà tallant la llum, l’aigua i/o el gas a les famílies  que no poden fer front als rebuts. No ho podem permetre.
És per això que exigim un interlocutor vàlid amb poder de decisió que pugui garantir les següents demandes de mínims:
  • Que  totes les famílies que no puguin fer front als rebuts elèctrics tindran  accés a un mínim del servei per poder viure amb dignitat i, per tant,  no patiran cap tall.
  • Que  tots els costos de garantia d’aquest servei bàsic siguin assumits per  la pròpia companyia, ja que per davant dels obscens beneficis que té,  estan les persones.
  • Exigim  que es facin públiques les dades de tots els talls que s’han produït  des de 2005 desglossats per municipi i que aquestes siguin trameses a  l’IDESCAT.
  • Per  acabar, que qualsevol tall de subministrament tingui l’aprovació dels  Serveis Socials del municipi prèviament a la seva execució. S’ha  d’aplicar el principi de precaució atesa la rellevància que té per la  salut de les persones els talls de subministres.
Si  Endesa no vol garantir que puguem viure amb dignitat assegurant l’accés  d’un servei bàsic d’electricitat a totes les famílies, sense  discriminar per raons socioeconòmiques, llavors li demanem que marxi. El  que no estem disposats a tolerar és que ens cobri injustament  multimilionaris beneficis que sabotegen les economies familiars i que  segueixin els talls indiscriminats.
Avui alcem la veu, i diem PROU, diem que a Catalunya cap família ha de tenir set, passar fred ni viure en la foscor.
Aliança Contra la Pobresa Energètica: Confederació  d’Associacions Veïnals de Catalunya, Coordinadora d’assemblees de  treballadors/es en atur de Catalunya, Federació d’Associacions de Veïns i  Veïnes de Barcelona, Front Cívic de Catalunya, Iaioflautes, Marea  Pensionistes, Plataforma Afectats per la Hipoteca de Catalunya,  Plataforma Aigua és Vida, Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental  i solidària, Unió de Consumidors de Catalunya i Xarxa per la
Sobirania  Energètica

About the author

PAH_Bcn administrator

A %d blogueros les gusta esto: