Les PAHs catalanes bloquegen el funcionament de 15 oficines de Banco Popular

PorPAH_Bcn

Les PAHs catalanes bloquegen el funcionament de 15 oficines de Banco Popular

15 oficines de Banco Popular han estat bloquejades aquest matí per 500 persones PAHs catalanes de Barcelona, Anoia, Badalona, Hospitalet de Llobregat, Sant Boi, Ripollet, Alt Penedès, Caldes de Malavella, Bages, Besos, Canovelles, Rubí, Santa Coloma de Gramanet, Viladecans, Mollet, Pineda, Cornellà, Parets, Vall del Tenes, Baix Penedès, Castelldefels, Esplugues, Sant Viçent dels Horts, Granollers, La Llagosta, Garraf…

L’acció ha començat a les 09:30 del matí, les diferents plataformes s’han organitzat en 12 grups per distribuir-se en les diferents oficines de Banco Popular que hi ha al centre de Barcelona. Quan el primer grup ha arribar a la central de Passeig de Gràcia 17, se l’ha trobada tancada i ha fet una llarga cua davant de la porta. Mentre, altres grups arribaven a les oficines del carrer Girona, Diagonal, Compte d’Urgell, Rambla, Córsega, Passeig de Gràcia 54… L’acció ha consistit en bloquejar el funcionament de l’entitat al llarg del matí, i s’ha pogut seguir per xarxes socials a l’etiqueta #BloqueoPopular 

image_28

senyor

Les PAHs catalanes van anunciar dilluns l’inici d’una campanya ininterrumpuda d’accions i el trencament de les negociacions amb Banco Popular, el mateix dia de l’anunci 60 oficines de Banco Popular van aparèixer plenes d’enganxines amb el missatge “este banco engaña, estafa y echa a la gente de su casa”. És per això que Banco Popular ha decidit tancar algunes de les seves oficines aquest matí, enlloc d’accedir a les demandes de la PAH. Davant de les oficines que es trobaven tancades o que comptaven amb forts controls de seguretat per entrar, s’han format llargues cues des de les quals la gent cridava “dónde está mi dinero”. En altres oficines, els treballadors tenien ordres de no atendre als clients, la qual cosa ha provocat que s’hagin posat múltiples reclamacions per fer arribar la queixa a la Generalitat.

1982026_10152381092093846_5172755912533506429_n

paseogracia

Amb aquest bloqueig les persones dela PAH fan ús de la seva condició de clients o possibles clients de l’entitat es formen llargues cues que es perpetuen mentre es plantegen preguntes de diferents tipus als treballadors de l’entitat. Cap a les 12:30, totes les PAHs s’han dirigit a l’oficina central de Banco Popular, a Passeig de Gràcia 17, formant dues llargues cues a la porta de l’entitat per evidenciar que el banc s’està quedant amb uns diners que no li pertanyen. És allà mateix on Mirea de PAH Anoia, Sussana Ordóñez i Ada Colau de PAH Barcelona han parlat amb els mitjans per explicar els motius de la protesta. (link a video roda de premsa, minut 4). Posteriorment la protesta ha continuant amb càntics, balls, i una ovació col·lectiva a Ada Colau pel maltractament mediàtic patit el passat dissabte a la Sexta Noche, ovació que ha acabat amb unes paraules de Colau “quan es queden sense arguments i saben que tenim la raó només els queda l’insult”

10013788_10152381097713846_6846772108975522210_n

La protesta ha conclòs de manera festiva a les portes de l’entitat, amb cercles de gent cantant i ballants cançons com “mi hipoteca camina páh lante, mi salario camina páh atrás” . Banco Popular ha trucat als interlocutors de les PAHs catalanes a mig matí demanant una treva en les accions, però després d’un any de negociacions fallides, les PAHs catalanes han advertit que no seuran de nou a negociar, si el banc no soluciona 13 casos encallats del més d’un centenar que hi ha a les diferents plataformes.

acampadasol

Les negociacions amb el Banco Popular es van iniciar al febrer de 201 3 durant aquest període de temps, l’entitat ha mostrat molt poca voluntat negociadora, i s’ha negat ni tan sols a respondre a moltes de les famílies que li havien plantejat una solució pel seu cas. Des de la PAH denunciem també que han signat en tot aquest temps menys de 10 dacions en pagament, alhora que dificulten l’accés al lloguer social a les famílies que perden el seu habitatge, proposant quotes que superen en molt el 30% dels ingressos de la unitat familiar; i tampoc contempla les condonacions de deute i les quites, i es nega a cancel·lar els productes tòxics i clàusules abusives que va fer signar a afectats sense coneixements financers: hipoteques multidivisa, swaps, clàusules sol.

jose

La PAH ha anuciat que no permetrà que B. Popular segueixi jugant amb la vida de les persones, que és el que suposen les polítiques de desgast de l’entitat. Famílies que es troben en una situació angoixant i precària provocada per la pèrdua de l’ocupació, que les ha abocat a no poder fer front a les quotes hipotecàries i a despeses de primeríssima necessitat. Aquesta precarietat es veu agreujada amb el sofriment afegit per l’amenaça continuada del desnonament. Davant aquest sofriment, Banc Popular pretén lucrar-se deixant a aquestes famílies endeutades per a tota la vida, mostrant-se inflexible davant casos de manifesta injustícia, mentre que els seus beneficis a 2013 eren de 602 milions d’euros el 2013 . Des de la PAH es denuncia també que és una entitat que mostra les clares relacions existents entre el poder polític i el poder financer, ja que va finançar el 80% de l’última campanya electoral del Partit Popular.

el bloqueig d’aquest matí ha acabat amb l’anunci de noves accions fins que no es resolguin els 13 casos encallats, casos que se li han fet arribar al llarg del matí als més alt directius de l’entitat i Banco Popular es comprometi al següent:

 • ncertar una reunió inicial, en el termini màxim de 15 dies, entre interlocutors de la PAH i càrrecs amb capacitat de decisió de Banc Popular.
 • El compromís per escrit que en aquesta reunió se signarà un protocol de negociació entre les PAH i B. Popular, que ha d’incloure les següents exigències mínimes:
  • B. Popular donarà resposta als casos presentats en el termini màxim d’un mes a partir del lliurament de documentació per part de les afectades.
  • Es compromet a acceptar la dació en paga de l’habitatge si la situació econòmica de la unitat familiar fa inviable qualsevol altra solució.
  • Facilitarà el lloguer social, la quota del qual no superarà el 30% dels ingressos de l’o. familiar, fins a un màxim de 400€ (i no el 3% del deute com a Popular sol calcular-la). El termini mínim del lloguer serà de 3 anys (5 anys si hi ha menors o persones amb discapacitat o dependència).
  • Desbloquejarà les condonacions i les quitacions (fins al valor actual de l’habitatge, per exemple, com ja fan altres entitats).
  • Acceptarà l’execució immediata quan el 70% del valor de taxació a l’efecte de subhasta cobreixi el deute.
  • Paralitzarà les subhastes i desnonaments de les afectades que estiguin negociant.
  • Eliminarà les clàusules solc, quan aquesta clàusula impedeixi el pagament de la quota.
  • Es farà càrrec de les despeses derivades de les taxacions i les cèdules d’habitabilitat.
 • El compromís per escrit que, en aquesta reunió inicial, B. Popular oferirà una resposta a una llista de casos enquistats, que els fem arribar juntament amb aquest comunicat.
 • Popular designarà a una sèrie d’interlocutors de l’entitat per negociar amb les PAH regularment els casos presentats (i no a una sola persona com fins ara, la qual cosa ha provocat una lentitud inacceptable en les negociacions).

Més fotos de l’acció aquí 

Altres streamings de l’acció, aquí

Captura de 2014-04-09 18:25:54

About the author

PAH_Bcn administrator

A %d blogueros les gusta esto: