La PAH, amb ILP per la Renda garantida: Compareixença al Parlament

PorPAH_Bcn

La PAH, amb ILP per la Renda garantida: Compareixença al Parlament

Avui, 18 de novembre, dos portaveus de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca han comparegut a la comissió de Benestar del Parlament de Catalunya per mostrar el suport de la PAH a la ILP per la Renda Garantida Ciutadana.

A continuació, el text de la nostra intervenció:

La PAH, amb la ILP per la Renda Garantida Ciutadana.

De la Catalunya líder en desnonaments i pobresa, a la Catalunya líder en justícia social!

La PAH està avui aquí com a col.lectiu adherit a la ILP de la Renda Garantida Ciutadana, renda que el propi Estatut d’Autonomia de Catalunya contempla, desde 2006,  i que va ser recolzada per nombroses entitats, plataformes, organitzacions sindicals, polítiques i ciutadanes. El 25 de gener de 2013 el projecte de llei d’una Renda Garantida Ciutadana fou presentada oficialment. Un parell de mesos més tard, el 12 de març de 2013 la Mesa del Parlament de Catalunya va aprovar l’admissió a tràmit. Posteriorment la comissió de Benestar i Família va iniciar una ronda de comprareixences que a hores d’ara encara està duent a terme i gràcies a les quals avui la PAH està aquí.

 

L’ Estatut d’ Autonomia de  Catalunya, en el seu article 24.3., estableix que “ les persones o  famílies que es troben en situació de pobresa tenen dret a accedir a una  renda garantida de ciutadania que els asseguri els mínims d’una vida  digna, d’acord amb les condicions que legalment s’ estableixen”.

A Catalunya en els últims 7 anys estem vivint un procés d’empobriment de la ciutadanía d’una manera alarmant:

  •  A Catalunya hi han més de 726.000 aturats, un 19,10% de persones registrades a l’atur durant el tercer trimestre del 2014 (Dades del IDESCAT). Més de 200.000 llars tenen tots els seus membres a l’atur, de les quals 95.000 no perceben cap ingrés.
  • El Síndic de Greuges al seu informe sobre Malnutrició infantil a Catalunya alerta de que el 28,1% (345.610) menors de 16 anys estan en risc de pobresa i el 4% (50.000) estan en risc de malnutrició. Aquesta situació comporta un risc de malalties psicosomàtiques i mentals entre la població en risc de pobresa. Un increment de morts prematures per inhabilitat dels habitatges i per no disposar dels recursos bàsics de suministres. No hem d’oblidar la tragèdia silenciosa de l’increment de suicidis que cada cop són més freqüents…
  • Segons l’APE es calcula que més del 10% de la població catalana pateix aquesta problemàtica (unes 320.000 famílies). L’any 2013 es van produir a  Espanya més de 75.000 talls de subministrament de gas per impagament  –un 86% més respecte l’any 2012- i més d’1,1 milions de talls de  subministrament elèctric per impagament –un 24% més que l’any anterior-.
  • Segons l’informe Crisi,  desigualtat i pobresa d’Intermón-Oxfam Si segueix pel camí de  l’austeritat i les retallades, Espanya arribaria  als 18 milions de  persones en situació de pobresa el 2022. Ens situaríem  en un 40% de  pobresa en deu anys, és a dir, 2 de cada 5 espanyols  serien pobres, i  el 20% de persones més riques a Espanya ingressarien 15  vegades més que  el 20% més pobre.
  • El 20% de la població catalana està en risc de pobresa (dades idescat 2009-2013), i el que es més alarmant, augmenta fins al 27% en els menors de 16 anys.

Davant d’aquest panorama desolador, la societat civil organitzada va per davant de l’Administració posant solucions sobre la taula, algunes d’elles a través de l’única vía que té la ciutadanía per proposar canvis legislatius, com ara:

  • ILP renda garantida ciutadana
  • ILP de l’educació pública, laica i popular.
  • ILP per un habitatge digne i contra la pobresa energètica, de la PAH, l’APE i l’Oservatori DESC

A les assemblees de la PAH, més de 72 arreu del territori català, coneixem de primera mà l’empobriment de la ciutadanía. El llindar de la pobresa a Catalunya està establert en 664€ mensuals, moltes de les persones que vénen a les assamblees de la PAH estan cobrant la prestació dels 426€, i d’altres menys o res. Tot i poder solucionar el deute amb les entitats financeres a través d’una dació en pagament o una condonació del deute (mecanisme de segona oportunitat a les persones sobre-endeutades) amb reallotjament garantit, amb lloguer social per les persones en situació de vulnerabilitat que es trobin en risc de desnonament, al trobar-se per sota del llindar de la pobresa fa impossible el poder cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, habitatge o suministraments. És necessari un accés garantit als suministraments bàsics d’aigua, llum i gas no acceptant cap tall de suministre indiscriminat a les llars vulnerables. Ningú amb set, fredor i foscor! La situació encara es pitjor si no s’aconsegueix un lloguer social, ja que l’Administració no utilitza les eines al seu abast per aconseguir un parc públic de lloguer social suficient. No oblidem que segons les dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sobre execucions hipotecàries i desnonaments les xifres confirmades per l’INE confirmen que Catalunya  encapçala el ranquing de la vergonya, el ranquing  d’execucions hipotecàries a l’Estat espanyol amb un 20% del total (113.000)  i el dels desnonaments practicats, amb un 14% del total (47.401) seguides per la Comunitat Valenciana, Andalusia i de Madrid. Les dades del CGPJ cofirme una tendència creixen, la dels desnonaments de lloguer, el 2n trimestre 2014 del total de desnonaments un 53,2% ha estat per lloguer.

Nosaltres, com a Platoforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) parlem del què sabem, del què vivim en les nostres assemblees en les quals s’evidencia setmana rera setmana la crua realitat del patiment i l’asfíxia de les famílies que no poden suportar la càrrega econòmica que suposa poder viure dignament. Per això considerem que és tant important que aquestes famílies en situació de pobresa mitjançant la Renda Garantida Ciutadana puguin accedir a un ingrés econòmic, que els asseguri els mínims d’ una vida digna, d’acord amb les condicions que la mateixa llei estableix.

Les polítiques encaminades a retallar la despesa social, com la disminució de la Renda Mínima d’Inserció, lluny d’alleugerir el problema, augmenten la pobresa a Catalunya. Necessitem de polítiques valentes, que prioritzin les persones, i encaminades a disminuir la pobresa i les desigualtats a casa nostra.  I aquestes polítiques valentes les necessitem ara, per via d’urgència, no podem esperar més dies ni més mesos! El moment de crisi actual, davant l’emergència social i habitacional en la qual ens trobem immersos, exigeix prioritzar les persones, les seves necessitats i drets fonamentals abans que prioritzar l’utilització dels recursos públics per “rescatar als bancs”.

La Renda Garantida Ciutadana és ara més necessària que mai, el Parlament de Catalunya no es pot permetre el luxe de no aprovar-la. La generació de pobresa i desigualtats socials no els hi sortirà gratis. La ciutadania fa anys que s’està organitzant i solidaritzant amb les persones més vulnerables.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoetca (PAH) exigeix a les  senyores diputades i senyors diputats demostrin la seva voluntat política aprovant aquesta llei i demostrant la seva responsabilitat institucional fent possible que a dia 1 de gener de 2014 ja sigui vigent. Totes les veïnes i veïns dels nostres barris i dels nostres pobles es mereixen una vida digne, amb un sostre, sense set, fredor ni foscor a les seves vides! Avui Catalunya és a líder a l’estat en desnonaments i en pobresa, quina vergonya! Aprovar lleis com la de la Renda Garantida Ciutadana és un primer pas per esdevenir líders de la justícia social! 

About the author

PAH_Bcn administrator

A %d blogueros les gusta esto: