Les professionals dels Serveis Socials de Barcelona també diuen prou als desnonaments

PorPAH_Bcn

Les professionals dels Serveis Socials de Barcelona també diuen prou als desnonaments

En una Carta a Xavier Trias exigeixen que es revoqui el Protocol actual entre l’Ajuntament de Barcelona i els organismes judicials que preveu la seva intervenció en els llançaments.

Reivindiquen també la paralització de tots els desnonaments amb problemàtica social fins que no es garanteixi el dret a l’habitatge digne de les persones afectades.

El  passat mes de desembre els professionals de l’Institut Municipal de Serveis Socials de  Barcelona van dirigir una carta a l’alcalde Xavier Tries i una nota de premsa als mitjans de comunicació manifestant el seu posicionament davant la situació provocada pels desnonaments a la ciutat de Barcelona.

En aquesta Carta denuncien que malgrat que ells no tenen competència específica en matèria d’habitatge, han de fer front a una mitjana de 30  desnonaments diaris a Barcelona sense els recursos suficients. Manifesten que el dret a l’habitatge “ha estat objecte d’una vulneració sistemàtica per part dels poders públics”, sent els desnonaments un exercici de “violència institucional cap a les persones més desfavorides de la societat”.

Cal recordar que al passat mes de març de 2013 es va signar un acord en matèria de desnonaments entre l’Ajuntament de Barcelona i els organismes de l’àmbit judicial que a la pràctica tan sols ha servit per “protegir a la comissió judicial per dur a terme els llançaments en lloc de tenir com a objectiu fer una atenció social preventiva i protegir l’adequat reallotjament de les persones afectades”.

És en aplicació d’aquest protocol que els Serveis Socials han d’estar presents en el moment en que es produeixen desnonaments. No obstant, els mateixos treballadors consideren que el paper que se’ls hi atribueix és contrari a l’ètica professional ja que “incompleix el dret bàsic de la dignitat de la persona” i “no existeix la garantia de recursos públics adients per restablir el dret a l’habitatge a les persones afectades”. D’aquesta manera, consideren que la seva intervenció en els llançaments -un moment purament d’execució judicial- és contrària a les funcions atribuïdes per la Llei de Serveis Socials com realitzar un seguiment adequat per tal de trobar alternatives dignes a la manca d’habitatge.

Finalment, el col·lectiu de professionals de Serveis Socials han demanat al Col·legi Oficial de Treball Social un dictamen sobre la possibilitat de poder acollir-se al dret a la objecció de consciència per tal de no ser-hi present als llançaments.

Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Barcelona volem fer explícit tot el nostre suport i recolzament a les manifestacions i exigències dels treballadors i treballadores dels Serveis Socials de Barcelona.  A cada desnonament, comprovem sobre el terreny les dificultats i falta de recursos que pateixen i com són utilitzats per l’Administració situant-los en un paper que no els correspon. Tanmateix, volem manifestar que la PAH s’ha reunit en diverses ocasions amb la Direcció de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona per proposar una sèrie de mesures amb l’objectiu que la intervenció dels tècnics municipals estigui orientada a garantir l’atenció a les persones i no simplement a legitimar l’actuació de l’Administració. Fins avui, cap d’aquestes mesures ha estat implementada per l’Ajuntament.

Per aquesta raó, animem als professionals de serveis socials a acollir-se al dret a objecció de consciència per tal de no ser presents en els desnonaments. Entenem que pot ser una forma molt efectiva per visibilitzar el descontentament d’uns serveis públics que són utilitzats com a dics de contenció d’una política d’habitatge que fa aigües.

Tanmateix, volem recordar que les polítiques en matèria de serveis socials són molt importants per fer front a l’exclusió social, però no són cap solució a la situació d’emergència habitacional que pateix la ciutat i el país. Per fer-hi front, calen autèntiques polítiques d’habitatge que, per exemple, mobilitzin els milers de pisos buits en mans de la banca en un parc públic de lloguer social que garanteixi el reallotjament digne de les persones desnonades. 

Finalment, com a persones i famílies afectades per l’actual política criminal que dinamita el dret a l’habitatge, volem mostrar el nostre més sincer agraïment, ànim i total col·laboració amb tot el col·lectiu de treballadors dels Serveis Socials. Agraïment que fem extensiu a la resta de professionals que ja en altres ocasions han mostrat el seu suport a la nostra lluita, com el col·lectiu de Bombers. En front d’una llei hipotecària caduca i injusta, és vital que la ciutadania -també en l’exercici de les diverses professions- alci la veu i s’organitzi, si cal, recorrent a la desobediència civil. Així mateix, els animem a sumar-se i seguir participant de les diferents campanyes que la societat civil ha posat en marxa per garantir el dret a l’habitatge, ja sigui la ILP al Parlament contra els desnonaments i la pobresa energètica, o les campanyes de Stop Desnonaments.

*Podeu llegir la Carta que han adreçat els professionals dels Serveis Socials de Barcelona a Xavier Trias aquí.

#AvuiEsPot

About the author

PAH_Bcn administrator

    A %d blogueros les gusta esto: