Carta oberta a Xavier Trias

PorPAH_Bcn

Carta oberta a Xavier Trias

A Xavier Trias, alcalde de Barcelona,

Divendres vam seguir amb molta atenció el balanç de la inspecció de pisos buits en mans de les entitats bancàries que va fer l’Ajuntament. Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca hem cregut oportú fer-li arribar aquesta carta oberta com a resposta al desconcert que ens ha generat la informació publicada i amb l’objectiu d’exigir una reunió amb caràcter urgent per valorar l’estat de les inspeccions i conèixer de primera mà els resultats obtinguts.

Abans d’entrar a analitzar les mesures anunciades pel govern municipal, ens agradaria fer un parell de consideracions sobre la manera com s’han anunciat. En primer lloc, hem rebut l’anunci entre sorpresa i indignació davant l‘absolut silenci respecte la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i l’Observatori DESC, malgrat ser els promotors de la moció per la sanció dels immobles buits en mans d’entitats financeres que es va aprovar al Ple del passat 31 de gener de 2014 i que ha fet possible aquest programa.

En segon lloc, un cop aprovada la moció, la PAH va entrar a formar part de la comissió de seguiment dels pisos buits de l’Ajuntament de Barcelona, òrgan que s’havia d’encarregar de fer un seguiment de l’evolució del programa d’inspeccions i de l’estat dels expedients. Ens indigna, doncs, que el govern municipal corri a presentar els resultats a la premsa, abans de fer-ho en la comissió de seguiment pertinent, i que les entitats que en som membres haguem de rebre la informació a través dels mitjans de comunicació. Això suposa una gran falta de respecte per la tasca de la societat civil i evidencia una penosa voluntat de penjar-se medalles davant dels mitjans, tot i les excuses presentades.

Així doncs, la  realitat que trobem a la  ciutat de Barcelona, la PAH i altres  col.lectius que estem treballant  el dret a l’habitatge és molt diferent a  la que avui ha assenyalat el Tinent  d’Alcalde Antoni Vives. Els programes engegats per l’Ajuntament adreçats a augmentar l’oferta de lloguer assequible no donen resposta a la situació de vulnerabilitat que pateixen moltes famílies de la ciutat. Els més de 20 desnonaments diaris requereixen d’un reallotjament adequat que respecti els estàndards internacionals, i això no està succeint malgrat els brindis al sol de l’Ajuntament. Fins i tot, les mateixes treballadores de Serveis Socials, observadores directes d’aquesta situació, denuncien que “l’Ajuntament no garanteix un reallotjament digne als ciutadans” que atenen en el seu dia a dia. Al mateix temps, les ocupacions de pisos buits es multipliquen davant la impossibilitat de pagar els preus de mercat.

Les sancions als pisos buits no són una qüestió  simbòlica, al contrari. Es tracta d’una mesura pràctica amb efectes contrastats per a disposar d’habitatges per a la gent que més ho  necessita sense la necessitat de que l’Ajuntament hagi de transferir més  diners a la Banca rescatada. En el marc de la campanya de mocions de la PAH, a ciutats com Terrassa s’han iniciat prop de 1000 expedients al llarg de 2014 aconseguint el reallotjament de 111 famílies. En canvi, l’Ajuntament de Barcelona en el mateix període tan sols anuncia l’inici de 19 expedients i encara no s’ha mobilitzat cap pis buit per reallotjar-hi a famílies en lloguer. La llei pel dret a l’habitatge de 2007 ja preveia l’actuació dels municipis davant els pisos buits per mitjà d’inspeccions i sancions amb multes de fins a 900.000 euros. L’Ajuntament de Barcelona ha trigat vuit anys a obrir els primers expedients a la ciutat, malgrat ser una oportunitat d’or per a reallotjar famílies amb lloguer social.

Pel que fa a les dades, a la roda de premsa de divendres es va anunciar que després de realitzar el cens a tres barris de la ciutat han identificat un total de 161 pisos buits, dels quals asseguren que tan sols 19 han restat dos anys desocupats. Això contrasta amb les les úniques dades oficials existents sobre pisos buits, recollides al Cens de Població i habitatge de 2011 del INE, que xifra en 88.000 els pisos buits a la ciutat de Barcelona.

Veient els resultats no podem evitar realitzar-li algunes preguntes. Pensen obrir expedients per les altres desenes de milers de pisos buits que hi ha a la ciutat? O tan sols s’acontentaran amb els 19 expedients oberts de cara a la galeria? La situació d’urgència en  què ens trobem a Barcelona exigeix estendre immediatament el cens a  tota la ciutat -tal i com ja vam reclamar després del ple extraordinari  sobre desnonaments del passat mes de novembre- i actuar amb major  agilitat i celeritat en la realització del cens i l’aplicació de les  multes. A  aquestes alçades exigim resultats quantificables que permetin fer front a  l’emergència habitacional que pateix la ciutadania. Per aquesta raó, li  demanem una reunió com a màxim responsable polític de la ciutat per  veure els resultats del cens, conèixer els criteris utilitzats en el  procediment d’inspecció i abordar l’estat dels expedients que ja  s’haurien d’haver iniciat a milers de pisos buits en mans d’entitats  financeres a la ciutat.

Volem advertir-li que s’està acabant la legislatura i si no s’actua amb la urgència i celeritat necessària haurà de donar explicacions a la ciutadania per la incapacitat de donar resposta a la situació d’emergència habitacional que pateix la ciutat. 

Senyor Trias, no li estem demanant que canviï la llei, sinó exigint que l’apliqui. A Barcelona, tenim prou parc d’habitatges en desús com per donar sortida a l’emergència habitacional que estem vivint, i els municipis tenen un marc competencial i legal suficient com per poder mobilitzar aquest parc. Fer-ho només depèn de la voluntat política.

#MocioPAH

About the author

PAH_Bcn administrator

A %d blogueros les gusta esto: