El nou Decret del Govern és electoralista i insuficient. La ILP habitatge, més necessària que mai!

PorPAH_Bcn

El nou Decret del Govern és electoralista i insuficient. La ILP habitatge, més necessària que mai!

 La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca vol fer públic el seu posicionament davant l’aprovació del Decret Llei de Mesures Urgents en Matèria d’Habitatge. En primer lloc, cal evidenciar que la majoria d’aquestes denominades ‘mesures d’urgència’ ja estaven contemplades en la Llei pel Dret a l’Habitatge de 2007 i per tant podrien haver-les aplicat fa més de 7 anys.
 
Des de la PAH entenem que aquest Decret Llei és només un pedaç davant el problema de moltes famílies que demostren que el Govern de la Generalitat, en la línia del PP, no té la  voluntat de solucionar l’emergència habitacional i la pobresa energètica, sinó que busca un gest oportunista en període preelectoral. Tot això, mentre Catalunya lidera el ranking de la vergonya en desnonaments, execucions hipotecàries i talls de subministraments.
 

Aixi mateix, volem denunciar que les mesures s’han aprovat mitjançant un Decret Llei, tràmit que considerem poc democràtic, ja que no s’ha debatut al Parlament ni s’ha consultat ni informat a la ciutadania organitzada que, com la PAH, fa anys que lluitem pel dret a l’habitatge i posem solucions sobre la taula. Es vergonyós que haguem de recordar-li al govern que ja fa mesos la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC estem portant a terme una ILP que planteja solucions reals. Unes solucions que estan en el marc de les seves competències que podrien resoldre milers de deutes de per vida, desnonaments d’hipoteca i lloguer i establir el lloguer social mobilitzant pisos buits que estan en mans d’entitats financeres per poder donar resposta a l’emergència, així com una moratòria de talls subministraments sense acumulació del deute.
 
Pel que fa a les propostes concretes del Decret considerem:
 
·         El Registre de pisos buits projectat és clarament limitat. El fet que en el Decret es limiti l’obligació d’inscripció als pisos buits que provenen d’execucions hipotecàries i dacions en pagament demostra la falta de voluntat política del Govern per fer front a una problemàtica de pisos buits. Una problemàtica que va molt més enllà dels provinents d’execucions hipotecàries. Amb tot, el Decret remet a un futur reglament la concreció d’aquest registre que hauria d’establir mecanismes per garantir que l’obligació d’inscripció sigui efectiva.
 
·         La factura de la rehabilitació dels pisos en mal estat no pot anar a càrrec de les arques públiques. Ens preocupa que acabem pagant entre tots les despeses que generi la rehabilitació perquè finalment aquestes propietats tornin a mans de les entitats financeres. Si bé creiem que és necessari rehabilitar aquests pisos per destinar-los a lloguer social, no considerem legítim que la ciutadania torni a pagar per les destrosses que han comès en aquest país les entitats financeres rescatades. 
 
·         Es tracta de mesures clarament insuficients i que no donen resposta a les problemàtiques actuals en l’accés a l’habitatge. Actualment a Catalunya prop del 60% de desnonaments provenen de lloguer. Per tant, és urgent i imprescindible que es prenguin mesures destinades també als milers de famílies en risc de desnonament de lloguer, així com les que ja han estat desnonades i no reben cap ajuda en matèria d’habitatge, vivint en pisos de familiars, llogant habitacions, ocupant, o sobrevivint en situacions d’infrahabitatge. 
 
Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca exigim que s’escolti a la ciutadania que està proposant mesures valentes i realment eficaces per a solucionar l’emergència habitacional i la pobresa energètica. Amb la ILP habitatge, avui es pot acabar amb els desnonaments i els talls de subministrament insidscriminats, tan sols cal voluntat politica. Si no ens escolten ens deixarem la pell per fer fora de les institucions els que legislen per les entitats financeres en comptes de governar pels ciutadans.

About the author

PAH_Bcn administrator

A %d blogueros les gusta esto: