Avui diem prou. Volem que es reconegui la NUL·LITAT de l’IRPH

PorPAH_Bcn

Avui diem prou. Volem que es reconegui la NUL·LITAT de l’IRPH


Avui 17 de novembre la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ens reunim davant de la seu de l’Agència Catalana de Consum (ACC) a Barcelona per donar a conèixer l’estafa que suposa l’índex hipotecari IRPH, moment en què aprofitarem tots els afectats per fer la nostra reclamació a Consum, on esperem que així l’agència gestioni d’una forma eficient les nostres queixes que com a consumidors enganyats ha de defensar.

Des de la PAH hem obert fa mesos una via administrativa per reunir proves i testimonis suficients, tant sobre la manipulació de l’IRPH, com sobre la seva venda enganyosa, entre aquestes proves tenim: la declaració del Síndic de Greuges, les respostes del Banc d’Espanya davant el Jutjat nº4 de Burgos reconeixent la manipulabilitat de l’IRPH, la Directiva Europea 93/13 CEE infringida, l’informe d’experts matemàtics i proves sobre la publicitat enganyosa, jurisprudència.

Ens hem reunit en diverses ocasions amb els responsables de l’Agència Catalana de Consum. En la darrera reunió els vàrem notificar de la presentació d’aquesta instància convertida en denúncia de la PAH per facilitar-los el treball perquè puguin reunir, una per una, les proves dels afectats, com comparatives del que s’ha pagat de més durant tots aquests anys, així com, els seus intents de negociació i comunicació amb el banc que han caigut en sac buit, com també les seves reclamacions davant el Banc d’Espanya, etc.

Sabem que Consum té a tràmit un requeriment sobre hipoteques referenciades a IRPH que ha sol·licitat a 28 entitats en l’àmbit autonòmic; la demora és clara i els resultats no arriben. Serà això també una petició buida de resultats?

Volem recordar que existeix una moció aprovada al Parlament Català aquest passat mes de juliol. Aquell dia va quedar acordat, que encara que la Generalitat de Catalunya no té competència en matèria de finances sí que la té en matèria de consum, i per tant s’engegaria tota la maquinària disponible per protegir al consumidor en el tema d’abusos bancaris i més concretament, en l’àmbit d’aplicació de l’índex IRPH. I ara ens preguntem nosaltres, on hi són aquells mecanismes de defensa aprovats en aquella moció? Pot ser que la dissolució del Parlament tingui la culpa que no s’hagin dut a terme? però, la culpa també la tenen els afectats?

Fa poc més d’un mes un equip de juristes de la Unió Europea va elaborar un informe en el qual s’advertia que l’índex IRPH no complia amb la normativa 93/13 CEE i volien suggerir a Espanya la seva eliminació però el Partit Popular, PSOE i Ciutadans van bloquejar aquesta petició votant en contra.

Avui venim en bloc a presentar una reclamació davant aquest mateix organisme perquè d’una vegada per sempre es prenguin mesures contra les mateixes entitats i es faci públic el nombre d’afectats per aquest índex abusiu i els seus substitutius actuals. Volem exigir a l’Agència Catalana de Consum que ja disposa de la documentació necessària per vetllar per la protecció del consumidor, que faci la seva feina i col·labori amb els afectats. Centenars de famílies ja han perdut el seu habitatge per culpa d’aquest índex abusiu i susceptible de ser manipulat per la banca.

Hem de recordar que en una hipoteca mitjana amb IRPH els afectats han arribat a pagar 3.600€ més a l’any que si hagués estat referenciada a l’Euribor. Aquesta situació ha portat a les famílies a una situació d’impagament.

En l’actualitat l’Euribor continua en mínims històrics i l’ IRPH no solament segueix publicant sinó que cotitza dos punts per sobre d’aquest.

Volem resultats, volem solucions globals, volem que no es vulnerin més els drets contemplats en la Constitució.

Avui diem prou!!!, Volem que es reconegui la NUL·LITAT d’aquest índex. Els afectats estem farts de cridar molt alt la abusivitat d’aquest índex i que les institucions no facin res més que mirar-ho des de fora; volem que entrin al joc, que ens escoltin, que ens protegeixin, al cap i a la fi, que utilitzint els seus instruments per defensar la ciutadania com a classe consumidora.

A la PAH som incansables i aquest serà a partir d’ara un punt d’inflexió a la nostra negociació amb les autoritats o institucions pertinents. Repetim: estem farts i no pararem fins que aquesta estafa arribi a la seva fi.

About the author

PAH_Bcn administrator