Durant aquest últim any hem rebut moltes famílies afectades de l’Hospitalet de Llobregat a PAH Barcelona, que enfront d’un desnonament no han tingut la resposta desitjada per part de l’Ajuntament ni la Generalitat de Catalunya. Nosaltres ho tenim clar: no deixem a ningú al carrer i per això hem reallotjat a través de l’Obra Social de la PAH a tres veïnes d’Hospitalet en el bloc recuperat de la Bordeta a Barcelona.
El que avui volem denunciar, és la deficient resposta que s’està donant a Hospitalet a les famílies que sofreixen processos de desnonament. Enfront dels desnonaments, la solució habitacional no pot ser un alberg on se’t controla com si fossis un menor; ni una pensió ni ajudes destinades a pagar el lloguer d’una habitació, fomentant així des de les institucions l’amuntegament. Són opcions inviables, que desprotegeixen a les famílies i resulten més cares que reallotjar a les persones afectades en pisos de parc públic: el cost mitjà de reallotjar a una persona en una pensió és superior als 1.000 € al mes.
El municipi d’Hospitalet té una infradotació històrica del parc públic de lloguer social, i no és casual, sinó fruit de les polítiques públiques d’habitatge que s’han dut a terme en la localitat durant en les últimes dècades. Aquesta excusa no ens val. Cal mobilitzar l’habitatge buit en mans de la banca i tenim lleis vigents des del 2007 que ens ho permeten. Entre aquestes, la capacitat dels Ajuntaments de sancionar habitatge buit en mans de la banca: una eina clau per forçar a les entitats financeres a cedir els seus pisos buits augmentant així el parc públic.
Però no solament denunciem això, sinó que la Generalitat tingui habitatges buits, sigui de titularitat pública o fruit de convenis amb la banca. Que no siguin cedits a l’Ajuntament de l’Hospitalet o que hi hagi una coordinació millor, provoca que alhora que s’envia a famílies a pensions, la Generalitat tingui habitatges buits. Així ho esgrimeix el mateix Ajuntament, que es queixa que solament pot obrir la taula d’emergència per atorgar habitatges quan la Generalitat li fa traspàs d’aquests habitatges, i és menys freqüent del necessari per a l’emergència que s’està vivint.
No volem deixar de posar damunt de la taula la necessitat de reformar els criteris de la taula d’emergència per incloure a les famílies que ocupen en precari, precisament veient-se obligades a ocupar per la falta de resposta de l’administració. Les famílies no poden quedar excloses i acabar condemnades a un bucle viciós de desnonament rere desnonament. Encara que en diferents reunions amb responsables d’habitatge de l’Ajuntament s’ha transmès la voluntat d’abordar algunes d’aquestes qüestions, avui volem posar de manifest la urgència i la necessitat immediata de moure fitxa.
Les demandes urgents que exigim PAH L’Hospitalet i PAH Barcelona, atenent a les famílies que s’apropen a les nostres assemblees, són les següents:
- Exigim que la Generalitat cedeixi la gestió dels pisos que tenen buits i ocupats en aquest municipi a l’Ajuntament de l’Hospitalet.
- Exigim que negociïn amb els bancs la cessió d’habitatges i en cas de no tenir èxit, en el termini d’un mes iniciïn les sancions aplicant la llei 18/2007 a tots els pisos buits que es trobin en el municipi.
- Exigim es busquin mecanismes per regularitzar les ocupacions, inclouen aquests casos dins de la Taula d’Emergència.
- Exigim que augmentin les ajudes de lloguer mitjançant convocatòries permanents.
Recordem a més, que l’Ajuntament de l’Hospitalet participa des de maig d’aquest any en les trobades amb entitats municipals per donar resposta a les famílies en risc de desnonament després que el PP impugnés part de la Llei 24/2015 a Catalunya: fruit d’una ILP ciutadana impulsada des de la PAH que obligava a les grans forquilles d’habitatge a oferir lloguers socials a les famílies afectades. Les exigències que realitzem avui, no deixa de ser el compliment de compromisos que el mateix Ajuntament d’Hospitalet ha assegurat assumir en aquestes trobades.
Ara toca complir, i donar una resposta digna a les famílies. De la mateixa manera que la PAH no ha parat de reallotjar a les famílies i recuperar habitatge buit, ens mobilitzarem el que calgui per assenyalar i pressionar a les institucions que escometen un indignant i sistemàtic desistiment de funcions. I no pararem fins a aconseguir resultats.
Sí Es Pot!
#PisosYa
La PAH se moviliza en Hospitalet del Llobregat por un parque de vivienda social
Durante este último año hemos recibido muchas familias afectadas del Hospitalet de Llobregat en PAH Barcelona, que frente a un desahucio no han tenido la respuesta deseada por parte del Ayuntamiento ni la Generalitat de Cataluña. Nosotras lo tenemos claro: no dejamos a nadie en la calle y por eso hemos realojado a través de la Obra Social de la PAH a tres vecinas de Hospitalet en el bloque recuperado de La Bordeta en Barcelona.
Lo que hoy queremos denunciar, es la deficiente respuesta que se está dando en Hospitalet a las famílias que sufren procesos de desahucio. Frente a los desahucios, la solución habitacional no puede ser un albergue donde se te controla como si fueses un menor; ni una pensión ni ayudas destinadas a pagar el realquiler de una habitación, fomentando así desde las instituciones el hacinamiento. Son opciones inviables, que desprotegen a las familias y resultan más caras que realojar a las personas afectadas en pisos de parque público: el coste medio de realojar a una persona en una pensión es superior a los 1.000 € al mes.
El municipio de Hospitalet tiene una infradotación histórica del parque público de alquiler social, y no es casual, si no fruto de las políticas públicas de vivienda que se han llevado a cabo en la localidad durante las últimas decadas. Esta excusa no nos vale. Hay que mobilizar la vivienda vacía en manos de la banca y tenemos leyes vigentes desde 2007 que nos lo permiten. Entre las mismas, la capacidad de los Ayuntamientos de sancionar vivienda vacía en manos de la banca: una herramienta clave para forzar a las entidades financieras a ceder sus pisos vacíos aumentando así el parque público.
Pero no solo denunciamos sto, sino que la Generalitat tenga viviendas vacías, ya sea de titularidad pública o fruto de convenios con la banca. Que no sean cedidos al Ayuntamiento del Hospitalet o que haya una coordinación mejor, provoca que a la vez que se envía a famílias a pensiones, la Generalitat tenga viviendas vacías. Así lo esgrime el mismo Ayuntamiento, que se queja de que solo puede abrir la mesa de emergencia para otorgar viviendas cuando la Generalitat le hace traspaso de éstas viviendas, y es menos frecuente de lo necesario por la emergencia que se esta viviendo.
No queremos dejar de poner encima de la mesa la necesidad de reformar los criterios de la mesa de emergencia para incluir a las familias que ocupan en precario, precisamente viéndose obligadas a ocupar por la falta de respuesta de la administración. Las familias no pueden quedar excluidas y acabar condenadas a un bucle vicioso de desahucio tras desahucio. Aunque en diferentes reuniones con responsables de vivienda del Ayuntamiento se ha transmitido la voluntad de abordar algunas de éstas cuestiones, hoy queremos poner de manifiesto la urgencia y la necesidad immediata de mover ficha.
Las demandas urgentes que exigimos PAH L’Hospitalet y PAH Barcelona, atendiendo a las familias que se acercan a nuestras asambleas, son las siguientes:
- Exigimos que la Generalitat ceda la gestión de los pisos que tienen vacíos y ocupados en este municipio al Ayuntamiento del Hospitalet.
- Exigimos que negocien con los bancos la cesión de viviendas y en caso de no tener éxito, en el plazo de un mes inicien las sanciones aplicando la ley 18/2007 a todos los pisos vacíos que se encuentren en el municipio.
- Exigimos se busquen mecanismos para regularizar las ocupaciones, incluyen estos casos dentro de la Mesa de Emergencia.
- Exigimos que aumenten las ayudas de alquiler mediante convocatorias permanentes.
Recordamos además, que el Ayuntamiento del Hospitalet participa desde mayo de este año en los encuentros con entidades municipales para dar respuesta a las familias en riesgo de desahucio tras que el PP impugnara parte de la Ley 24/2015 en Cataluña: fruto de una ILP ciudadana impulsada desde la PAH que obligaba a los grandes tenedores de vivienda a ofrecer alquileres sociales a las familias afectadas. Las exigencias que realizamos hoy, no deja de ser el cumplimiento de compromisos que el propio Ayuntamiento de Hospitalet ha asegurado asumir en estos encuentros.
Ahora toca cumplir, y dar una respuesta digna a las familias. Del mismo modo que la PAH no ha parado de realojar a las familias y recuperar vivienda vacía, nos movilizaremos lo que haga falta para señalar y presionar a las instituciones que acometen una indignante y sistemática dejación de funciones. Y no pararemos hasta conseguir resultados.
¡Sí Se Puede!
#PisosYa