PAH Barcelona presenta, junt amb altres entitats socials, una moció municipal per ampliar el parc de lloguer públic a Barcelona

Amb el present comunicat, la PAH de Barcelona (Plataforma d’Afectades per la Hipoteca), l’Observatori DESC, la FAVB (Federació d’Associacions de veïns i veïnes de Barcelona), l’ABTS (Assemblea de barris per a un turisme sostenible) i el Sindicat de Llogateres, volem fer públic el procés de treball conjunt iniciat per presentar una moció municipal per a l’ampliació del parc públic d’habitatge.

La ciutat de Barcelona ha patit en els últims 3 anys 12.322 desnonaments. El 84% dels desnonaments estan directament relacionats amb el règim de lloguer, tant per la precarització de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) com per la legislació que facilita l’especulació amb l’habitatge. Barcelona té dificultats en reallotjar a aquestes persones desnonades quan únicament compta amb un parc públic de lloguer que ronda l’1%, lluny del 15% o 20% que acumulen altres ciutats europees.

En l’actualitat, estem vivint una bombolla especulativa sobre els preus del lloguer. Només en els últims tres anys, el preu mitjà del lloguer a la ciutat ha augmentat un 24%, arribant aquest increment en alguns barris fins al 66%.

A tot això hem de sumar la compra frenètica d’edificis sencers, amb veïnes que seran expulsades, per part de fons d’inversió nacionals i estrangers.

L’habitatge públic constitueix una de les principals garanties de l’Estat de Benestar; és per això que presentem aquesta proposta, alhora que seguim exigint l’aplicació de la moció que vam presentar per sancionar els pisos buits de manera permanent i injustificada en mans d’entitats financeres. Un mercat de l’habitatge regulat constitueix una de les principals garanties de l’Estat Social, atès que estarà protegit de les fluctuacions del mercat immobiliari. La provisió d’habitatges no és una qüestió de mercat sinó que constitueix un tema cabdal en el qual les administracions han d’intervenir directament i de manera coordinada.

Mitjançant la present moció proposem que s’acordi en el Ple municipal les següents actuacions i el seu desenvolupament:

Primera.- Destinació del 30% del sostre dels edificis de nova construcció i els sotmesos a rehabilitació integral a habitatges de protecció oficial de gestió pública i municipal.

Proposem les modificacions normatives escaients per tal d’establir l’obligació de destinar el 30% del sostre dels edificis sotmesos a rehabilitació integral i de nova construcció a la ciutat de Barcelona a habitatges de protecció oficial de gestió pública i municipal. Els habitatges resultants de la rehabilitació integral d’edificis se sotmetran a les mateixes obligacions, pel que fa a la reserva de sostre destinat a Habitatge de Protecció Oficial en règim de lloguer o altres formes de cessió d’ús, que les actuacions que es realitzin en solars edificables.

Segona.- Regulació de la implantació d’establiments d’allotjament turístic (així com d’albergs de joventut i residències col·lectives d’allotjament temporal) i d’habitatges d’ús turístic (HUT) i reserva de l’equivalent del 40% del seu sostre a habitatge públic.

El PEUAT (Pla especial urbanístic d’Allotjaments Turístics), que va entrar en vigor el 6 de març de 2017, estableix un creixement zero dels habitatges d’ús turístic (HUT) a tota la ciutat amb la finalitat de garantir els drets fonamentals de les ciutadanes de Barcelona.

Amb relació als establiments d’allotjament turístic, s’estableix que per a la implantació d’aquests, s’haurà de destinar l’edifici sencer a les activitats regulades, amb excepció de la planta baixa que es podrà destinar a altres usos, sempre que no siguin el d’habitatge.

Proposem, que els citats establiments (així com els nous albergs de joventut i residències col·lectives d’allotjament temporal) i els habitatges d’ús turístic, aplicant de forma anàloga el que s’estableix a la normativa urbanística, cedeixin l’equivalent al 40% del seu sostre a habitatge públic en un altre immoble del mateix districte.

Tercera.- Declaració de certes zones de la ciutat com a Àrees de Conservació i Rehabilitació a partir d’un informe previ en l’àmbit de tot el municipi.

Amb l’objectiu de garantir un ús adequat de l’habitatge, de promoure la regeneració del teixit urbanístic i la conservació de l’habitatge en estat molt deficient, així com d’evitar processos d’especulació immobiliària o que comportin riscos per a la cohesió social, es proposa l’impuls de les àrees de conservació i rehabilitació (ACR), d’acord amb els articles 15, 36 i 37 de la Llei 18/2007, de 28 de desembre. Així com la delimitació d’àrees subjectes als drets de tanteig i retracte a favor de l’Ajuntament de Barcelona, és a dir, que les finques subjectes a aquesta figura estiguin obligades a comunicar a l’Ajuntament qualsevol oferta de compravenda perquè el Consistori pugui igualar l’oferta i adquirir preferentment l’immoble, o en cas que s’hagi produït sense la pertinent comunicació, es podrà retrotreure-la i adquirir la finca pel preu estipulat.

Quarta.- Conversió d’edificis de titularitat pública destinats a usos no residencials en edificis d’ús residencial.

Amb l’objectiu d’estendre el parc públic d’habitatge, cal prioritzar l’ús residencial de certs edificis de titularitat pública. Prenent com a punt de partida l’exemple de l’antic Edifici de Tabacs (Via Laietana, 8-10), que havia de tenir ús econòmic i finalment serà destinat a 160 habitatges públics en règim de lloguer gràcies a la campanya ciutadana #VidaLaietana, és necessari que l’Ajuntament estudiï en profunditat l’opció de traslladar aquesta iniciativa a altres immobles de la seva titularitat, i intensifiqui la cerca d’edificis i solars privats que estan en desús, i que per tant són susceptibles de ser comprats o expropiats per l’Ajuntament per destinar-los a un ús residencial.

Cinquena.- Creació d’un grup de treball de seguiment de la implementació de la moció al Consell de l’Habitatge Social de Barcelona.

Amb l’objectiu que tot allò que incorpora el present text es compleixi de forma efectiva, proposem la implementació d’un grup de treball que quedi incorporat a l’estructura al Consell de l’Habitatge Social de Barcelona. Considerem, com a condició necessària, la revisió i fiscalització de totes aquelles iniciatives que tinguin un impacte directe en la ciutadania i per tant, el citat grup de treball no només l’haurien d’integrar les entitats promotores de la proposta, sinó també tots aquells actors socials de la ciutat que basin la seva activitat en l’àmbit de l’habitatge i puguin aportar la seva experiència en la matèria.

 

Desplaça cap amunt
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad