En la setmana del 23 de juliol, el grup promotor de la moció per incrementar el parc d’habitatge protegit de Barcelona, s’ha reunit amb tots els grups polítics municipals. L’objectiu de les reunions ha estat discutir els propers passos i assegurar una aprovació definitiva, al setembre, de la mesura que exigeix que un 30% dels habitatges creats després de grans rehabilitacions i noves construccions a la ciutat, siguin de protecció oficial. Després de la seva aprovació inicial a la comissió d’urbanisme al juny, la mesura haurà de ser votada en la mateixa comissió el 18 de setembre per després ser aprovada definitivament en el ple municipal del 28 de setembre.
El resultat de les reunions ha estat molt positiu. Tots els grups municipals reconeixen que la mesura tirarà endavant, i la majoria s’ha mostrat favorable a una aprovació al setembre. En relació amb el vot de juny, el moviment ha estat favorable, amb els partits indicant un canvi de posició del no cap a una abstenció i de l’abstenció cap a un sí. De moment, s’espera el resultat de l’informe ampliat sobre la solvència de la mesura, en elaboració per l’Ajuntament i a ser presentat al setembre.
Entre els grups municipals que han presentat al·legacions al text estan el PSC, PDeCAT i la CUP. Les al·legacions s’estan revisant per part de l’Ajuntament i la resposta a les mateixes serà presentada a la comissió d’urbanisme del 18 de setembre. Com a forma d’assegurar que la mesura conservi el seu caràcter original i tingui els millors resultats possibles, el grup promotor també ha presentat al·legacions a la modificació del Pla General Metropolità que habilita la mesura. El seu contingut es resumeix en els punts a continuació:
- Foment del lloguer com a règim d’accés a l’habitatge
- Gestió de l’HPO per l’Administració o per entitats del tercer sector
- Exercici del dret al tempteig i retracte per a l’adquisició dels habitatges destinats a HPO per tal d’oferir-les sota règim de lloguer a les unitats inscrites al Registre de Sol·licitants
- Mecanismes que impedeixin la segregació de manera que el 30% dels habitatges destinats a preu protegit no siguin sempre les de les plantes més properes al carrer, de menor grandària o de pitjor orientació
- Pla d’inspeccions i règim sancionador
- Mecanismes per supervisar el foment indirecte d’usos alternatius al residencial
Finalment, el grup promotor reitera en les al·legacions que en cap cas recolzarà una possible moratòria o retard en l’aplicació de la mesura, entenent que aquesta decisió no es justifica jurídicament, ni tampoc per motius de suficiència i compliment de l’objectiu de solidaritat urbana i de les necessitats de parc d’habitatge assequible a la ciutat. En aquest sentit, ens oposem a la decisió del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) d’incloure en les seves al·legacions la necessitat d’un període de dos anys de moratòria a la implementació de la mesura, posteriorment matisat.
Els informes presentats fins ara corroboren la solvència jurídica de la mesura, així com l’experiència de ciutats que ja han implementat polítiques similars, com París i Nova York. Perquè la mesura tingui l’efecte desitjat és fonamental vetllar per la seva aprovació i aplicació tan aviat com es pugui. El context d’emergència habitacional i la necessitat urgent d’incrementar el parc d’habitatge protegit a la ciutat corroboren la necessitat d’aprovar la mesura al setembre i vetllar per la seva aplicació integral com més aviat millor.
El grup promotor de la mesura es pren un descans durant el mes d’agost, però tornarem amb forces renovades i fermament decidides a assegurar la seva aprovació al mes de setembre. Serà el moment d’una campanya comunicativa, d’accions de visibilització i reivindicació al carrer i d’un acte públic potent el 14 de setembre.
#VolemEl30
https://twitter.com/PAH_BCN/status/1022454344740990976