Les activistes irrompem a l’oficina bancària perquè tenim diversos casos de famílies vulnerables que han sol·licitat un lloguer social, però no han obtingut resposta
Aquest matí una trentena d’activistes de les PAH de Barcelona i l’Hospitalet hem irromput pacíficament a les oficines de CaixaBank situades a la plaça de l’Ajuntament de l’Hospitalet per denunciar diversos casos de famílies vulnerables que esperen un lloguer social a causa de la seva situació de vulnerabilitat i reclamar una reunió amb un interlocutor vàlid per negociar. CaixaBank és un dels propietaris de l’empresa Coral Homes, una SOCIMI compartida amb el fons voltor Lone Star, que ha comprat molts dels pisos que abans pertanyien al banc i es dedica a assetjar a les famílies residents -instant un desnonament, oferint-los diners, etc.- perquè marxin i així poder especular. Després d’uns moments de tensió amb els treballadors del banc i la intervenció dels Mossos, hem aconseguit que des de l’oficina concertin una reunió amb nosaltres i les afectades el pròxim dimecres 8 de febrer amb el director de l’oficina, el Cap de Zona i possiblement Tecnotramit, l’empresa que exerceix de mediació amb Coral Homes.
Les afectades que reclamen els seus lloguers socials són la Djamila i la Rosario, dues dones que viuen en pisos de Coral Homes. El cas de la Djamila és la conseqüència de la crisi econòmica del 2008: el 2014 CaixaBank li va embargar el pis per impagament de la hipoteca i posteriorment li va transferir la propietat a Coral Homes; per la seva banda, la Rosario ocupa el pis en precari des de fa 8 anys. Totes dues es troben en situació de vulnerabilitat i han patit intents de desnonament que s’han aturat. Així mateix, ambdues han sol·licitat a l’empresa que els faci l’oferta de lloguer social, per ara sense resposta.
Un lloguer social que no arriba
Els grans tenidors d’habitatge, en particular els bancs i els fons voltor, estan obligats per la llei antidesnonaments catalana (Llei 24/2015) a oferir un lloguer social a aquelles famílies que acreditin situació de vulnerabilitat i es trobin en situació d’impagament de lloguer o hipoteca, finalització de contracte de lloguer o ocupant en precari. D’ençà que aquesta mesura es va restituir al Parlament de Catalunya el passat mes de març, hem aconseguit signar diversos contractes de lloguer social –com el cas del Marcos i la Solange; no obstant això, n’hi ha d’altres en què els grans tenidors es neguen a complir amb la llei i no donen resposta a les demandes de les famílies, deixant-les desprotegides i, fins i tot, intentant desnonar-les. L’objectiu és clar: no atendre aquestes sol·licituds mentre el govern espanyol i els partits de dreta i ultradreta els fan la feina bruta als tribunals i posen recursos al Tribunal Constitucional amb l’esperança que aquest els tombi, com ha fet en altres ocasions. Aquesta llei els molesta perquè va contra els seus interessos, els prohibeix enfonsar les famílies de per vida per treure quatre duros i els impedeix tenir habitatge buit per especular.
La PAH no està disposada a permetre aquest abús contra les persones que ho estan passant pitjor en aquesta crisi -ja cronificada- i ens hem proposat mobilitzar-nos cada vegada que calgui per aconseguir tots els lloguers socials que la banca i els fons voltor ens deuen. Fem una crida a tota la ciutadania de Catalunya i els animem a acostar-se a les nostres assemblees per organitzar-se i defensar els seus drets. Exigim que aquells que han promogut la misèria als nostres barris i ciutats compleixin amb les lleis!