La caiguda de la moratòria que manté aturats aproximadament 9.000 desnonaments a Catalunya podria provocar un rècord de llançaments el 2024
La PAH de Barcelona entreguem a la Delegació de Govern una petició al nou executiu de Pedro Sánchez perquè mantingui les mesures de l’escut social i les faci estructurals i els adrecem a tenir una reunió amb la PAH
El 10 de desembre es van complir 75 anys de la Declaració dels Drets Humans. Des de la PAH sortim als carrers a defensar i reivindicar el dret a l’habitatge que recull l’article 25 de la Declaració, i el 47 de la nostra Constitució, que a Espanya són sistemàticament vulnerats.
A partir del 31 de desembre la situació es tornarà encara més insostenible: si res no canvia, les mesures antidesnonaments i contra els talls de subministraments de famílies vulnerables de l’escut social, que es van implementar per la pandèmia, desapareixeran. Segons els nostres càlculs, a Catalunya hi ha 9.000 famílies que tenen suspesos els seus processos de llançament per aquesta mesura i que podrien veure’s expulsades de casa seva durant els pròxims mesos. És per això que des de la societat civil exigim al Govern que prolongui l’escut de protecció social existent, i que adopti aquestes mesures de forma estructural. L’emergència habitacional en què es troben desenes de milers de famílies, l’angoixa i el patiment que comporten, no es poden allargar més. Per tant, sol·licitem al Govern una reunió urgent abans que acabi l’any, per fer-los arribar la veu de les afectades, per promoure mesures en 2024 per garantir el dret a l’habitatge i exigir responsabilitats a la banca rescatada que acumula milers de pisos buits i als fons voltor que es lucren, amb la complicitat fiscal de l’Administració –les SOCIMI, el vehicle immobiliari d’aquests fons, paguen menys impostos que una empresa tradicional.
Recordem, una vegada més, els compromisos en matèria del dret a l’habitatge als quals Espanya està obligada:
Article 25. de la Declaració Universal:
Tota persona té dret a un nivell de vida adequat que li asseguri, així com a la família, la salut i el benestar, i en especial l’alimentació, el vestit, l’habitatge, l’assistència mèdica i els serveis socials necessaris; també té dret a les assegurances en cas d’atur, malaltia, invalidesa, viduïtat, vellesa o altres casos de pèrdua dels seus mitjans de subsistència per circumstàncies independents de la seva voluntat.
La maternitat i la infància tenen dret a cures i assistència especials. Tots els infants, nascuts de matrimoni o fora de matrimoni, tenen dret a la mateixa protecció social.
Article 47 de la Constitució espanyola:
Tots els espanyols tenen dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat. Els poders públics han de promoure les condicions necessàries i han d’establir les normes pertinents per fer efectiu aquest dret, i han de regular la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per impedir l’especulació.
La comunitat participarà en les plusvàlues que generi l’acció urbanística dels ens públics.
Avui volem posar de manifest que som milers de persones aturant desnonaments cada dia i autotutelant-nos els nostres drets. Que ens han fet creure que no es pot i que estem soles, però la realitat és que en aquests més de 14 anys d’existència hem demostrat que sí que es pot! Perquè hem fet possible el que semblava impossible, milers de vegades, arrencant dacions en pagament, canviant lleis i recuperant-les, conquerint el 30% de noves promocions perquè es destinin a habitatge assequible, aconseguint lloguers socials, recuperant habitatges en mans de fons voltor i centenars de victòries més.
I sobretot, hem estat capaços de generar un moviment ciutadà de cures, de solidaritat i de defensa de drets humans, que per més que alguns partits polítics i banksters ens hagin volgut eliminar, aquí som, vives i guerreres, per fer complir l’art. 47 de la Constitució espanyola i l’art. 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans. Per això, avui aprofitem aquesta acció per celebrar el Dia Mundial dels DDHH, perquè davant de qualsevol vulneració d’aquest dret ens aixequem i organitzem perquè els nostres drets en matèria d’habitatge estiguin garantits.
Sabem que la situació ha mutat i que les nostres demandes i consignes, encara que tenen el suport de la majoria de la societat, els governs de torn no han estat valents a l’hora de fer efectives les demandes. Ara, amb un nou govern -i una ministra nova-, des de la PAH insistim en les propostes que durant anys hem fet per solucionar aquesta crisi d’habitatge i que malauradament no hem vist reflectides a la Llei d’Habitatge aprovada el mes d’abril passat, ja que segueix sense abordar-se la qüestió de fons: considerar l’habitatge un actiu de mercat en comptes del dret bàsic que realment és.
És per això que des de la PAH ens hem organitzat per aixecar la veu i fer saber a tota la ciutadania que Espanya és la primera en desnonaments i en manca de polítiques valentes que posin fre als fons voltor sense escrúpols. Que estem revertint aquesta situació, però que ens necessitem totes per ficar les nostres demandes al Congrés dels Diputats aquesta legislatura.