Ni la moratòria antidesnonaments del govern de l’Estat ni el programa Reallotgem de la Generalitat han aturat de moment el desnonament
Demà dijous 18 de novembre es durà a terme el tercer intent de desnonament a la Maribel. Recordem el seu cas: després de perdre el seu pis en una dació en pagament amb el Banc, va aconseguir un lloguer social. Des d’aleshores no ha deixat de pagar els 262 euros d’aquest lloguer social. Tot i això, la propietat Placerville Invest ha intentat desnonar-la en dues ocasions, aquest dijous 18 de novembre serà el tercer intent.
El primer desnonament de la Maribel el vam aconseguir aturar a l’abril d’aquest mateix any, gràcies a la moratòria de desnonaments del govern de l’Estat. El segon intent, però, vam haver d’aturar-lo a la porta fa dos mesos, al mes de setembre, ja que en aquesta ocasió el jutge va desestimar el recurs de la moratòria al·legant que ja havia parat un cop el desnonament. Aquest, segons el magistrat, havia de tirar endavant. Una vegada més, la PAH i altres col·lectius d’habitatge, no ho vam permetre, i aquell mateix matí vam aconseguir aturar el desnonament impedint l’entrada de la comitiva judicial i dels mossos d’esquadra a la casa de la Maribel.
En tot aquest temps la Maribel no ha desestimat el seu intent de negociar amb la propietat per continuar amb el seu lloguer social. Inclús ha intentat que el seu pis entrés dins el programa Reallotgem de la Generalitat. Un programa, en principi, destinat a què els propietaris puguin oferir habitatges a ús social fent-se càrrec la Generalitat de la diferència de preu entre el lloguer social i el lloguer de mercat i així evitar el desnonament. Tot i les bones condicions que aconseguiria Placerville Invest acollint-se a aquest programa, no ha volgut fer-ho i segueix endavant amb la seva intenció de desnonar la Maribel.
La moratòria antidesnonaments no funciona i el programa Reallotgem tampoc
Tot i la moratòria de desnonaments, durant el primer trimestre de 2021 hem patit, només a Catalunya, 2.437 desnonaments, el 22,2% del total nacional: 10.961 desnonaments. Una xifra esfereïdora tenint en compte l’augment del 13,4% respecte al primer trimestre de 2020, en el qual no hi havia absolutament cap mesura de protecció per a evitar aquesta sagnia.
Casos com el de la Maribel, que tot i estar en situació de vulnerabilitat i que la propietat és un gran propietari, en no tenir fills o persones dependents a càrrec no queda coberta per la moratòria, i els 10.961 desnonaments arreu de l’Estat el primer trimestre de 2021, són un clar exemple de què la moratòria antidesnonaments no funciona.
El programa Reallotgem, per la seva banda, també és insuficient i parteix d’una base ineficaç, donat que depèn de la voluntat del propietari adherir-se al programa o no, tot i ser compensat amb diners públics fins al preu de mercat. De moment, Placerville Invest es nega a acollir-se al programa i segueix endavant amb el seu intent de desnonar la Maribel.
Està clar que les mesures actuals són insuficients. Calen mesures estructurals, com una moratòria real de tots els desnonaments sense alternativa habitacional i calen també Lleis que obliguin els grans propietaris a oferir lloguers socials abans de desnonar, com la que actualment estem tramitant al Parlament i que suposarà la recuperació de les mesures antidesnonaments que amplien la Llei 24/2015.
Actualització a 15.30 h del dimecres 17 de novembre de 2021
Tot i no haver aconseguit un lloguer social per part de la propietat PlacerVille Invest S.L. i que aquests tampoc han volgut acollir-se al programa Reallotgem de la Generalitat, la Maribel ha decidit pactar una entrega de claus i marxar del pis.
El patiment i la incertesa que suposa passar per un desnonament ha fet que la Maribel hagi decidit marxar pel seu compte. És un moment difícil i dur, i per això demà la PAH l’acompanyarem en tot el procés que vingui a partir d’ara.
Per això, demà desconvoquem la convocatòria prevista.
La PAH no defallirem en posar fi a aquestes situacions i ho aconseguirem!