Exigim que la moratòria proposada haurà de durar fins a l’entrada en vigor de la nova llei estatal del dret a l’habitatge, que ha de regular de forma definitiva la impossibilitat de dur a terme desnonaments de famílies vulnerables que no comptin amb un habitatge alternatiu
La moció serà aprovada amb els vots a favor d’ERC, Barcelona en Comú, Junts per Catalunya i PSC. C’s, PP i Barcelona pel Canvi, un cop més tornen a donar l’esquena a la ciutadania
Barcelona, 27 de novembre de 2020
Avui, la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca de Barcelona portem al ple de l’Ajuntament de Barcelona una moció per tal d’aturar TOTS els desnonaments de famílies vulnerables que no tinguin l’alternativa d’un habitatge digne, segur i estable, així com l’ampliació de la moratòria de talls de subministrament. Quan el govern de Pedro Sánchez va anunciar al mes de març l’aprovació d’una moratòria dels desnonaments va mentir, ja que aquesta mesura només cobreix a les famílies directament afectades econòmicament per la crisi de la COVID-19 i no al conjunt de famílies vulnerables precaritzades abans de la pandèmia. Creant, davant d’una mateixa situació de vulnerabilitat, ciutadans i ciutadanes de primera i de segona.
Des de llavors, la PAH, amb la seva campanya #DecretoStopDesahucios, ha estat treballant per aconseguir l’aprovació d’una veritable moratòria, i el passat 11 de novembre vam presentar a Madrid un document amb aquestes demandes amb el suport dels grups parlamentaris d’Esquerra, CUP, EH-Bildu, JxCat, Unidas Podemos, Compromís, Nueva Canarias, Más País i BNG, demostrant així que, si el PSOE realment volgués aturar els desnonaments i els talls de subministrament, tindria una àmplia majoria parlamentària per a la seva aprovació.
La votació al ple de l’Ajuntament de Barcelona, que està prevista per aquest migdia, comptarà amb els vots afirmatius dels grups municipals d’ERC, Barcelona en Comú, Junts per Catalunya i PSC. Ciutadans, PP i Barcelona pel Canvi tornen a donar un cop més l’esquena a la ciutadania en una qüestió tan sensible com són els desnonaments i els talls de subministrament.
Des de la PAH i els moviments pel dret a l’habitatge no defallirem fins a aconseguir que els nostres drets siguin garantits i aconseguim un #DecretoStopDesahucios que estigui a l’altura de la greu situació d’emergència habitacional que estem patint.
Hi ha vides en joc.
A continuació compartim el text de la moció presentada:
Per salut pública i responsabilitat política: Acabem amb els desnonaments en plena pandèmia!
Els més d’un milió de desnonaments que ha patit la societat espanyola, des de l’inici de la crisi anterior en 2008, ha estat una vulneració injustificable d’un dret humà i constitucional tan important com és el de l’habitatge, suport d’altres drets fonamentals.
Com es pot comprovar per les dades del CGPJ, els desnonaments segueixen sent una realitat quotidiana. Tal com indica l’últim informe de l’Ajuntament de Barcelona, en només 5 setmanes (14 de setembre ‐ 23 d’octubre de 2020) hi va haver 443 ordres judicials de desnonament que van afectar 1211 veïns i veïnes (463 menors d’edat) en situació d’extrema vulnerabilitat. No obstant això, i tal com va indicar Leilani Farha, exrelatora d’habitatge de l’ONU, l’habitatge hauria de ser la primera línia de defensa davant la COVID‐19. Sembla que no és el cas ni a Barcelona ni a Espanya.
En temps de pandèmia se li està demanant a la ciutadania que faci tota mena de sacrificis i, en nom de la salut pública, se li retallen llibertats i capacitat de moviment; és insistent el requeriment de quedar‐se a casa. El nostre estat social i de dret no pot, al mateix temps, mirar a una altra banda davant la continuïtat dels desnonaments d’un sector important de la població: la de famílies i persones vulnerables, posant en risc la seva salut i la de totes.
El tercer trimestre portarà xifres demolidores de desnonaments a la vista de les convocatòries diàries per evitar‐los per part de PAH Barcelona i dels nombrosos col·lectius que lluiten cada dia pel dret a un habitatge digne. Desnonaments, fins i tot de Bankia i de la SAREB, entitats de majoria de capital públic, que hi haguessin de, per tant, actuar de manera coherent i compromesa amb l’article 47 de la Constitució.
La PAH i altres entitats socials vam indicar que les mesures inicials que es van aprovar per a pal·liar els efectes de la COVID-19 en temes d’habitatge van suposar un alleujament temporal per a moltes persones, però que eren clarament insuficients perquè deixaven sense protecció a les famílies que ja estaven en vulnerabilitat amb anterioritat a l’esclat de la pandèmia, a les que tenien processos judicials en curs i a les que s’han vist obligades a viure en precari a causa de la manca clamorosa d’un parc públic d’habitatge, del que sí que disposen països del nostre entorn. A més, la recent supressió de la moratòria de les hipoteques i dels talls de subministraments ha agreujat més la situació de vulnerabilitat de les famílies.
És per tot el que s’ha explicat anteriorment que el ple de l’Ajuntament de Barcelona expressa el seu més absolut suport a la petició de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i de la resta d’associacions en defensa del dret a l’habitatge, al Govern de l’Estat, per a l’aprovació immediata d’un nou decret que suspengui TOTS els desnonaments i talls de subministraments de famílies vulnerables que no tinguin l’alternativa d’un habitatge digne, segur i estable, adoptant les compensacions adequades, en el cas que fos necessari, en els desnonaments de petit propietari. La moratòria haurà de durar fins a l’entrada en vigor de la nova llei d’habitatge que ha de regular de forma definitiva la impossibilitat de dur a terme desnonaments que no comptin amb un habitatge alternatiu, donant compliment a l’art. 47 de la Constitució i a les diferents mesures que les Nacions Unides recomana a l’Estat espanyol per donar compliment als acords internacionals subscrits per Espanya en matèria de Drets Humans.
No només per Justícia Social i en compliment dels Drets Humans, ni tan sols per donar resposta a les indicacions del recent informe presentat pel Sr. Philip Alston, relator especial de l’ONU sobre l’extrema pobresa, ni tan sols només per complir amb els dictàmens condemnatoris a Espanya per vulneració d’aquest dret, i amb les recomanacions que tots dos contenen, sinó també i molt especialment, per raons de salut pública.
Avui més que mai, hi ha vides en joc.