Les activistes protestem per la celebració d’un seminari sobre la “persistència” de l’“okupació”, tot i que les xifres demostren que els casos d’ocupació han disminuït un 18% a la ciutat des del 2019
L’ICAB és un dels principals impulsors de la reforma anunciada pel PSOE de modificar la LECrim per a facultar els jutges a poder desallotjar a famílies que ocupen un immoble en 48 hores
Les PAH Catalanes hem organitzat una acció sorpresa a la seu del Col·legi de l’Advocacia a Barcelona coincidint amb la celebració, en el mateix edifici, del seminari Okupació, el problema persisteix. Una trentena d’activistes de la PAH hem accedit pacíficament a la Sala d’Actes de l’entitat, hem explicat als assistents que ens hem vist obligades a irrompre aquesta formació perquè des del Col·legi s’ha decidit abordar el fenomen de l’ocupació des d’una perspectiva criminalitzadora d’aquelles famílies que ocupen en precari a causa de la seva situació de vulnerabilitat. Jesús M. Sánchez, Degà del Col·legi, ha exigit diverses vegades a les activistes que marxem sota el pretext de no estar inscrites i argumentant que d’altres vegades sí que se’ns ha convidat al Col·legi -però no en aquesta ocasió- i que aquesta és una formació “purament tècnica”, tot això mentre diversos assistents s’han dedicat a escridassar-nos, demostrant una absoluta i preocupant falta d’empatia i tacte cap a aquelles persones més vulnerables que se suposa que han de defensar en un procés legal.
Segons la mateixa nota de premsa de l’entitat, el motiu de celebració d’aquesta jornada és que l’”okupació” és “una problemàtica que persisteix i que genera preocupació i malestar a la ciutadania davant la falta d’una resposta ràpida i eficient per acabar amb aquesta pràctica”. Ens sorprèn que en aquesta jornada no es compti amb la participació de cap entitat social -de les moltes que tractem aquest fenomen en el nostre dia a dia- o ni tan sols el testimoni d’una família que es veu obligada a viure en precari per la impossibilitat d’accedir a un habitatge. Per altra banda, veiem que entre els ponents hi trobem noms d’”experts” i antics càrrecs públics, com Lourdes Ciuró, exconsellera de Justícia de la Generalitat, o Carles Sala, exsecretari d’Habitatge, qui tan sols 14 dies després de ser destituït va incorporar-se a la Junta de Govern del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API) en un cas clar de portes giratòries. Així mateix, sobta que el Col·legi barceloní no conegui que la realitat d’aquest fenomen a la ciutat vagi a la baixa, ja que segons dades de l’Ajuntament, les ocupacions d’immobles han disminuït un 18% a la ciutat des del 2019. En últim lloc, se’ns fa estrany que un col·legi professional decideixi abordar “tècnicament” aquest fenomen, però que en tot el programa de la jornada no es faci ni una sola menció a la Llei antidesnonaments catalana (Llei 24/2015) que precisament aborda el fenomen de l’ocupació i proveeix d’eines a jutges i advocats per eliminar-la.
L’ICAB i el fantasma de l’okupació
A les organitzacions que defensem el dret a l’habitatge ens indigna que organismes com l’ICAB agitin el fantasma de l’okupació -sovint utilitzat per la dreta i la ultradreta- entre la població, en un context d’emergència habitacional en el qual ja és evident que la majoria de les ocupacions es produeixen en pisos de grans tenidors com bancs i fons voltor qui, a més, mantenen més de 30.000 pisos buits a Catalunya, segons dades de Crític. El Col·legi, a més, ha mostrat diverses vegades el seu discurs criminalitzador cap a les famílies vulnerables que es veuen obligades a ocupar un habitatge, organitzant, juntament amb els col·legis de Màlaga i Mataró, el I Congreso de Ocupación Ilegal celebrat a ciutat andalusa el passat mes de maig i que va ser inaugurat per la ministra de Justícia del govern espanyol, Pilar Llop. Sabem, a més, que l’ICAB és un dels principals instigadors de la recent proposta del PSOE d’impulsar una modificació de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim) per habilitar els jutges per a poder desallotjar famílies que ocupen un immoble en 48 hores, així com habilitar a ajuntaments i les comunitats de veïns per poder sol·licitar un llançament, proposició que Junts i Ciutadans pretenen aprovar en pocs dies al Parlament de Catalunya.
Des de la PAH tenim clar que la millor manera d’evitar que una família es vegi obligada a ocupar un immoble és garantint-li un habitatge digne. Tenim moltes propostes que el Col·legi de l’Advocacia podria tenir en compte a l’hora d’abordar el problema: la Llei 24/2015 antidesnonaments -que contempla l’obligació, per part dels grans tenidors, de fer lloguer social a les famílies en situació de vulnerabilitat i mobilitzar els pisos buits; o bé, la futura Llei d’Habitatge -actualment bloquejada al Congrés perquè el PSOE es nega a incloure mesures de mínims, com la d’oferir lloguer social a famílies en situació de vulnerabilitat– o bé mobilitzar els pisos de la Sareb -una entitat rescatada i que actualment està controlada per l’Estat- i posar-los a disposició del parc públic.
Des de la PAH estem fent tota la pressió necessària al carrer per evitar que des dels poders públics es criminalitzi a aquelles famílies que no tenen més remei que ocupar un habitatge per no quedar-se al carrer. I exigim a organismes “professionals” com l’ICAB que abandonin els discursos populistes i es decideixin a abordar el fenomen de l’ocupació amb rigor i seriositat, amb dades contrastades i comptant amb la deguda pluralitat d’opinions. És escandalós que una professió -l’advocacia-, que se suposa sensible i compromesa amb els drets fonamentals no estigui al costat de les famílies més vulnerables!