Señal de Stop Desahucios en una acción de PAH Barcelona.

S’amplia la moratòria estatal per a alguns desnonaments de lloguer i ocupació fins al 31 de desembre del 2022

Dissabte passat s’anunciava des del Govern d’Espanya el nou Reial decret llei 11/2022, de 25 de juny, pel qual s’adopten i es prorroguen determinades mesures per respondre a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, per fer front a situacions de vulnerabilitat social i econòmica i per a la recuperació econòmica i social de l’illa de La Palma.

En matèria d’habitatge, es detalla que es prorroguen les mesures del Decret llei 11/2020 que el Govern va aprovar, el 31 de març 2020, pel qual s’adopten mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic per fer front a la COVID-19. En un primer moment, la moratòria de desnonaments només cobria llançaments de lloguer i exclusivament per a famílies afectades directament des d’un punt de vista econòmic per la crisi del coronavirus.

Tot i això, a finals de desembre de 2020 es va aprovar una ampliació per cobrir alguns casos d’ocupació/recuperació d’habitatge i estendre’l a famílies en situació de precarietat abans de la pandèmia.

La moratòria antidesnonaments s’ha anat ampliant en el temps i actualment manté les mesures vigents fins al 31 de desembre del 2022.

A continuació, algunes informacions i documents útils per acollir-te a aquestes mesures i evitar quedar-te al carrer els pròxims mesos.

Des de la PAH celebrem que les mesures que han ajudat a suspendre alguns desnonaments de lloguer i ocupació de famílies vulnerables es prolonguin en el temps. Aquesta moratòria ha servit per a guanyar temps a algunes famílies per exigir una solució definitiva per als seus casos, ja que suspendre un desnonament és un pegat i aquesta mesura ha de venir acompanyada d’una alternativa habitacional. I d’altra banda, com hem esmentat en repetides ocasions, la moratòria antidesnonaments és insuficient, car moltes famílies vulnerables sense fills a càrrec, per exemple, o de persones majors, tot i tenir un informe de serveis socials que n’avala la seva vulnerabilitat, no poden acollir-se a la mesura i són desnonades de les seves cases sense tenir cap lloc on anar. Només cal recordar els més de 41.359 desnonaments executats a Espanya el 2021 o les més de 1.755 famílies de Barcelona que van perdre casa seva el mateix any amb la moratòria en vigència.

És clar que es continua vulnerant el dret a l’habitatge de milers de famílies i que ha arribat l’hora d’afrontar la situació des del govern espanyol, no es pot anar allargant la moratòria sense prendre cap altre tipus de mesures. Des de la PAH exigim que s’incloguin en la Llei d’habitatge les mesures següents:

  • Garantir el dret subjectiu a un habitatge. La llei ha de reconèixer el dret subjectiu de tota la ciutadania i residents a l’Estat a un habitatge.
  • Regular el preu del lloguer i que aquest sigui una opció segura i estable. Cal abaixar els preus de tots els lloguers per sota de les mitjanes actuals, modificant els criteris de declaració de “zona tensionada“, i que aquesta declaració sigui d’aplicació immediata i amb sancions per als arrendadors que se la saltin.
  • Stop desnonaments i lloguer social obligatori. És necessari paralitzar tots els desnonaments de famílies vulnerables. També cal incloure l’obligació d’oferir lloguer social en el cas de bancs i grans propietaris i reallotjament per part de l’Administració en casos de petit propietari, amb el règim sancionador corresponent.
  • Ampliació del parc públic. És necessari un compromís per ampliar fins al 20% el parc públic d’habitatge en 20 anys, a través de la regulació de la cessió obligatòria d’habitatge buit de bancs i fons d’inversió; de més mecanismes per prohibir la venda d’habitatge públic i del foment del seu immediat augment. Cal que tots els pisos en mans de la Sareb es posin a disposició de la ciutadania a través de les diferents administracions, en comptes de transferir-se a mans privades, tal com està passant actualment.
  • Responsabilitat limitada, mesures contra el sobreendeutament i segona oportunitat. És necessari que la responsabilitat quedi limitada exclusivament al bé hipotecat. Cal regular la dació en pagament i el mecanisme de segona oportunitat real per evitar la pèrdua de l’habitatge habitual.
  • Subministraments. És imprescindible prohibir els talls d’aigua, llum i gas a famílies en situació de vulnerabilitat i establir una tarifa social progressiva en funció dels seus ingressos.

Incloure aquestes sis mesures a la futura Llei Estatal d’Habitatge permetria establir les bases del cinquè pilar de l’estat del benestar de què parla tant el president Pedro Sánchez. Sense elles, aquest pilar no existirà i continuarem en l’espiral d’augment de la pobresa i la precarietat. I és que aquestes mesures són fruit de l’experiència de 13 anys de lluita, de posar-les en pràctica a través de la desobediència civil pacífica i dels canvis legals aconseguits en CCAA que demostren la seva eficàcia. Ara volem estendre-les a tot el territori espanyol. No podem perdre aquesta oportunitat, la ciutadania no ho entendria: necessitem una llei que garanteixi el dret a l’habitatge.

Desplaça cap amunt
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad