És alarmant tenir una taula d’emergència amb una llista d’espera de 489 famílies amb temps d’espera que ja superen l’any i mig i l’Administració només reaccioni a pas lent davant la pressió de la PAH
Avui, dimarts 13 de novembre de 2018, PAH Barcelona ens hem tornat a reunir amb els responsables de la Taula d’emergència, al carrer de la Diputació, 92, perquè ens informessin dels avenços que havien realitzat, davant el creixent col·lapse de la llista d’espera de la taula d’emergència des que ens vam reunir per última vegada i vam aconseguir que posessin sobre la taula mesures concretes, en les que la Generalitat es va comprometre a:
- Cedir 4 milions d’euros a l’Ajuntament els pròxims 3 anys, que servirien per aconseguir 100 habitatges a través de convenis amb Habitat 3
- Obrir una nova línia de crèdit per finançar la compra, amb tempteig i retracte, de pisos de la banca, que garantirà 400 habitatges d’aquí a finals d’any per cobrir la llista d’espera de la Mesa d’emergència.
Han passat quatre mesos d’aquesta trobada i dos des que la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona van fer públic el seu pla de xoc, però seguim amb una taula d’emergència més col·lapsada que mai i sense veure avenços en com fer efectiu aquest pla mentre les famílies continuen sent desnonades sense reallotjament garantit, en una demostració que els temps de l’Administració no estan a l’altura i totalment allunyats de la realitat.
Parlem de gairebé 500 famílies desnonades o amb ordre de desnonament, que han d’esperar fins a un any i mig per accedir al pis d’emergència que els correspon per llei. Parlem de famílies obligades a patir una ordre de desnonament després d’una altra fins a ser expulsades definitivament de les seves llars sense més alternativa que una pensió, un alberg o una habitació d’hotel, o en el millor dels casos un pis pont, però segueixen esperant aquest pis que mai arriba, mentre són sotmeses a unes estrictes normes de convivència que tampoc els permet portar una vida digna i normal.
Malgrat l’anunci d’aquest pla de xoc per aconseguir els pisos que les famílies necessiten, en el seu moment ja vam ser crítiques i vam denunciar la manca d’un calendari clar i concís d’execució i vam exigir una reunió perquè ens expliquessin en profunditat com anaven a portar-lo a terme. Així com el fet urgent i imprescindible, que Generalitat i Ajuntament de Barcelona busquin més solucions perquè no es torni a saturar la taula un cop resolta la llista d’espera, i també passar a pensar com arribem al 15% que marca la llei i donem resposta a les 35.000 famílies inscrites en registre de HPO. Una reunió que ha tingut lloc avui amb uns resultats força insatisfactoris.
Quatre mesos després de comprometre’s a mobilitzar 100 pisos amb Habitat 3 encara no s’han signat els acords per fer això efectiu. 100 que podrien estar ja donant solució a 100 famílies.
Sobre el tempteig i retracte, sembla que alguna cosa s’està avançant i ja es té intenció de comprar. De 700 pisos, han pogut visitar 100 i sembla que entre Generalitat i Ajuntament han confirmat la compra de 60; estem a l’espera de què passa amb els 600 restants. Alhora el BBVA, que va signar un conveni amb la Generalitat per lliurar 1.800 pisos, no ha lliurat la partida de juliol amb 300 pisos més, i res sembla indicar que tinguin intenció de fer-ho. Una mostra més de l’actitud de la banca que no només fa les coses de cara a la galeria, sinó que es dedica a posar bastons a les rodes per evitar qualsevol avenç en drets socials. Exigim a la Generalitat que denunciï públicament a BBVA i que no ens utilitzi a nosaltres per a això. Igualment exigim a l’Ajuntament de Barcelona que faci el mateix amb Caixabank, entitat amb la qual van signar el febrer de 2016 un acord per lliurar 50 pisos i gairebé tres anys després només ha lliurat 30. Nosaltres denunciem la inacció de l’Administració permetent que els bancs siguin capaços de riure-se’n d’aquesta manera, i forçar-los al compliment dels convenis signats.
Cerberus ja està afilant-se les urpes per comprar els pisos de BBVA i començar a desnonar massivament quan els tingui en el seu poder, ja que el 80% estan ocupats. Abans que això passi, exigim a Generalitat i Ajuntament perquè facin la compra més grossa possible.
Des de la PAH seguirem atentes i marcant com hem fet fins ara perquè aquesta situació se solucioni com més aviat millor, ja que si alguna cosa ha quedat demostrat, és que sense pressió l’Administració no només no es mou, sinó que Generalitat i Ajuntament són incapaços de seure per treballar amb un objectiu comú, donar una resposta ràpida i eficaç a l’emergència habitacional que patim. No podem seguir permetent que els temps administratius estiguin tan allunyats de la realitat i de la urgència que viuen les famílies que no poden esperar més.
Tenint confirmada una partida de 40 milions d’euros per a la compra de pisos via tempteig i retracte, esperem que aquesta sigui efectiva abans de final d’any i s’ampliï considerablement el parc d’habitatge social per a cobrir l’emergència.