Barcelona, 6 de març 2018
Ahir es van publicar les dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sobre els efectes de la crisi en els òrgans judicials el 2017.
Les dades parlen per si soles: 2.519 desnonaments a la ciutat de Barcelona en el 2017, el 85% dels quals conseqüència d’impagaments de lloguer. A aquesta xifra s’ha de sumar els desnonaments procedents d’ocupacions en precari, que no es visibilitzen, famílies que han sigut desnonades i que s’han vist obligades a ocupar un habitatge o escollir viure al carrer.
Des del 2013 els desnonaments no s’han aturat. A Barcelona s’han acumulat més de 14.841, a Catalunya 74.548, i a la resta de l’Estat solament en el 2017 se’n comptabilitzen 60.754.
Les xifres aclaparen i la tendència no és més encoratjadora. És per això que des de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH) portem treballant més de 9 anys, denunciant i visibilitzant que vivim en una situació d’emergència habitacional, que els desnonaments no són coses del passat o llegendes urbanes com ens volen fer creure banquers i el Partit Popular, i que calen mesures valentes a tots els nivells: locals, autonòmics i estatals. En una situació on hi ha vides en joc, no es pot dubtar. La ciutadania ho té clar, ho demostra cada dia posant-se davant d’una porta per aturar el desnonament d’algú que potser fa una setmana que coneix, acompanyant a una desconeguda a una ocupació d’un banc per aconseguir una dació en pagament, promovent canvis legislatius amb propostes possibles com la #LeyViviendaPAH i solidaritzant-se i recolzant els diferents col·lectius que han nascut per fer front a la bombolla de lloguer.
Des de la PAH Barcelona ho tenim clar: desobeirem lleis injustes fins a garantir el dret a l’habitatge i el dret a la ciutat.
No permetrem que bancs, fons voltor i lleis injustes ens desnonin de les nostres cases!
Perqué #SíQueEsPot #stopdesnonaments