Ahir PAH Barcelona vam assistir a una nova reunió del grup de treball per la mobilització d’habitatges buits de la Comissió Mixta sobre llançaments de l’Ajuntament de Barcelona. La reunió va comptar amb l’assistència de l’Administració (Ajuntament de Barcelona i Generalitat), partits polítics, entitats bancàries, moviments socials i altres actors implicats, i s’hi van tractar diversos temes.
L’Ajuntament va presentar un primer protocol d’aplicació de la Llei 24/2015 de Mesures contra l’Emergència Habitacional i la Pobresa Energètica que, si és necessari, s’anirà esmenant en funció de les necessitats detectades al llarg de les pròximes setmanes. També va anunciar la convocatòria d’una trobada tècnica amb diversos operadors jurídics per facilitar la implementació de la llei també des d’aquest àmbit.
L’Ajuntament va facilitar el llistat de desnonaments d’habitatge habitual efectuats des de l’1 de setembre (94) a la ciutat, i tot i que es tracta d’una xifra dramàtica, l’experiència que vivim a la PAH cada setmana, ens permet afirmar que la realitat la supera de llarg. Per aquest motiu es va acordar que cada setmana farem arribar a l’Ajuntament totes les ordres de desnonaments que arriben a la nostra PAH i així aconseguir que les dades oficials reflecteixin fidelment l’emergència habitacional que estem patint. També es va presentar informació relativa a l’activitat de la Mesa d’Emergències, que a partir d’ara haurà d’incloure les noves obligacions de reallotjament que la Llei 24/2015 imposa a l’Ajuntament.
Després d’escoltar la informació relativa als procediments sancionadors en marxa que, basats en la llei catalana pel dret a l’habitatge (LCDH) de 2007, busquen mobilitzar aquells habitatges buits de la ciutat que estan en mans de grans tenidors, des de la PAH vam manifestar la nostra preocupació per la poca eficàcia de les multes aplicades fins al moment (5000 euros/pis). Donat que les converses amb les entitats financeres per aconseguir cessions de pisos buits no han donat els seus fruits, no entenem que les sancions aplicades siguin tan baixes quan la llei permet quantitats més elevades. Tal com vam dir a la reunió, el que volem són els pisos, no pas els diners de les multes, però cal que aquestes siguin quantioses si volem que tinguin l’efecte que pretenen.
L’Ajuntament va comunicar que el cens de pisos buits de la ciutat no podrà iniciar-se fins al 2016, fet que lamentem perquè, com hem dit en moltes ocasions, ja anem molt tard. Conèixer quin parc d’habitatge hi ha a la ciutat és imprescindible per aplicar ILP i per mobilitzar els pisos buits via LCDH. També ens cal saber amb urgència quins dels pisos estan ocupats en precari per tal de poder tenir dades fiables d’una vegada d’aquesta problemàtica que avui continua sense abordar-se amb seriositat. Finalment es va acordar que les properes actuacions d’inspecció per detectar pisos buits aniran encaminades als districtes de Nou barris, Sant Martí, Sant Andreu, Ciutat Vella i El Carmel al districte d’Horta.