Documents útils de lliure disposició per a fer front als problemes que puguis si et trobes en situació d’ocupació

En aquesta pàgina pots trobar alguns consells bàsics i documents que poden ser útils en la negociació durant un procés de desallotjament per ocupació. Només has d’emplenar-los amb les teves dades personals.

Tingues en compte que si vols negociar amb una entitat financera, gran forquilla (propietaris de més de 17 pisos) o administració és molt important que quedi constància de tot per escrit, i per tant, has de lliurar una còpia del document en qüestió a l’entitat i demanar que et segellin una altra per a tu.

Si tens documents que vulguis compartir amb els altres, perquè crees que a altres persones els poden ser útils, per favor envia’ls a lapahdebarcelona@gmail.com i els penjarem en aquesta secció!! Es tracta de compartir recursos i ajudar-nos mútuament.

Intermediació – Llei d’Habitatage estatal (Ley 12/2023)

La nova Llei d’Habitatge estatal recull l’obligació que els grans tenidors d’habitatge se sotmetin a un procediment d’intermediació amb les persones afectades per desnonament per ocupació que s’emportin per la via civil. En cas que no ho facin, la seva demanda podrà ser inadmesa pel Jutjat.

Documents Llei 24/2015 catalana

La Llei 24/2015 estableix l’obligació de determinats grans tenidors d’habitatge d’oferir un lloguer social obligatori abans de presentar una demanda de desnonament per ocupació sense títol legal contra determinats ocupants que es trobin en situació de risc d’exclusió residencial. En concret, per a tenir dret al lloguer social obligatori han de complir-se els següents requisits:

  • Ocupant l’habitatge abans del 01/06/2021 (Acreditar mitjançant qualsevol mitjà admès en dret).
  • L’habitatge ha de portar 2 anys buida (l’ocupació no interromp els dos anys).
  • No haver rebutjat cap oferta de reallotjament social en els últims 2 anys.
  • Informe favorable de Serveis Socials.
  • La propietat ha de ser: entitat financera, filial immobiliària d’aquesta entitat, fons d’inversió, entitat de gestió d’actius, fons de capital de risc o de titulització d’actius.

En cas que no ofereixi aquest lloguer social, és important presentar una denúncia davant l’Agència Catalana de Consum i, alhora, presentar una demanda ordinària per incompliment de la Llei.

Per als desnonaments de petits tenidors d’habitatge o de persones que no compleixin els requisits, la Llei 24/2015 preveu l’obligació de l’Administració Pública de garantir un reallotjament adequat

Pots accedir al lloguer social obligatori*

Propietat

Jutjats

Agència Catalana de Consum i/o ajuntament

*Has de complir els requisits següents:

  • Ocupant l’habitatge abans del 01/06/2021 (Acreditar mitjançant qualsevol mitjà admès en dret).
  • L’habitatge ha de portar 2 anys buit (l’ocupació no interromp els dos anys).
  • No haver rebutjat cap oferta de reallotjament social en els últims 2 anys.
  • Informe favorable de Serveis Socials.
  • La propietat ha de ser: entitat financera, filial immobiliària d’aquesta entitat, fons d’inversió, entitat de gestió d’actius, fons de capital de risc o de titulització d’actius.

No pots accedir al lloguer social obligatori

Altres documents

Documents per actuar en cas de desnonament

En cas de tenir data de desnonament, existeixen diferents maneres de tractar de suspendre-ho. D’una banda, si es compleixen determinats requisits, durant la pandèmia es va aprovar una moratòria de desnonaments que s’ha estès fins al 31 de desembre de 2024 (RDL 11/2020). Per l’altre, l’article 704 de la LEC permet posposar el llançament per un termini d’un mes. A més, estan prohibits els llançaments amb data oberta.

Moratòria de desnonaments: escut social fins a 31 de desembre de 2024

Arran de l’estat d’alarma, el Govern va decretar una moratòria de desnonaments en casos d’impagament de lloguer i ocupació que ha anat renovant,. Actualment està vigent fins al 31  de Desembre 2024. Entren:

  • Si la propietat és de persones físiques i jurídiques amb més de 10 habitatges.
  • Si la entrada en la vivienda fue antes del 1 de abril de 2020.

Altres condicions d’accés a la moratòria:

  • Ocupants: persones dependents, víctimes de violència contra la dona o menors en l’habitatge.
  • No domicilis habituals ni segones residències del propietari.
  • L’habitatge es destina a activitats il·lícites (cultiu, prostitució…).
  • Immobles de titularitat pública o privada destinats a habitatge social ja assignats a un sol·licitant.

Documents bàsics

L’ocupació d’un habitatge sense títol és una situació precària, que genera molta inestabilitat. No obstant això, és important recordar que l’habitatge que ocupem és el nostre domicili, per la qual cosa ningú pot violar-lo sense la deguda ordre judicial. A més, és fonamental obtenir justícia gratuïta (advocat/a i procurador/a d’ofici) per a poder participar en el procediment de desnonament i/o de delictes lleus, en cas que s’emporti per la via penal.


Documents per l’empadronament

El padró és la porta a altres drets i serveis, com l’educació, la sanitat o els serveis socials. Per això, és fonamental empadronar-se en el nostre habitatge. Ocupar sense títol legal no és una excusa ni pot ser un obstacle perquè el nostre ajuntament ens denegui el padró.


Manual de l’Obra Social de la PAH

En aquest manual podràs trobar informació sobre la PAH i consells bàsics i indicacions d’actuació si estàs ocupant o et veus abocada a fer-ho en breu. Et recomanem que vinguis a les nostres assemblees a assessora’t de forma col·lectiva, és la millor manera de fer front i encaminar el teu problema habitacional feia una solució. No estàs sola.

Descarrega’l aquí

Desplaça cap amunt
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad