Les PAHs catalanes exigeixen als grans propietaris que compleixin la llei antidesnonaments

Activistes de la PAH se citen davant de diferents oficines d’entitats financeres i fons voltor per pressionar-los per tal que compleixin amb la llei antidesnonaments

Avui 26 de maig les PAHs de Catalunya han convocat una acció sorpresa davant de les oficines de bancs i fons voltor per lliurar la documentació i exigir solucions per a famílies en risc de desnonament que compleixen els requisits per obtenir un lloguer social segons la nova Llei 1/2022 antidesnonaments. Aquesta acció  s’emmarca dintre d’una campanya de pressió que té com a objectiu reivindicar el compliment de la nova llei que va ampliar la Llei 24/2015 per part de grans tenidors amb més de 10 pisos i que es neguen a fer-ho.

La PAH Barcelona, en particular, ha decidit visitar el Banc Sabadell (rambla Cataluny amab Roselló), seu corporativa del Banc Sabadell a la capital catalana. Hem escollit aquesta entitat perquè ens arriben molts casos de famílies que van signar hipoteques i lloguers socials amb Banc Sabadell o la seva societat immobiliària, Solvia. Posteriorment, l’entitat va vendre molts d’aquests immobles a Promontoria Coliseum, una societat d’inversió el propietari del qual és el fons voltor Cerberus, si bé Banc Sabadell en conserva part de les accions (20%), cosa que des de la PAH entenem que l’entitat té la responsabilitat, com a gran tenidor, d’obligar Promontoria Coliseum a atorgar el lloguer social a aquestes famílies. Des de la recuperació de la llei catalana que obliga a fer lloguers socials a grans tenidors com el Sabadell, aquest s’ha rentat les mans assegurant que molts dels habitatges ja no són de la seva propietat, però la realitat és que han deixat desemparades a moltes famílies amb qui van signar acords en el seu moment. És el cas de la Xesca, l’Alicia i el José, que van signar una dació en pagament amb lloguer social i ara Promontoria Coliseum es nega a renovar-los el lloguer. Altres casos són els del Tomislav i la Carmen, que estan exigint el seu lloguer social després d’haver ocupat els seus pisos en precari.

El passat mes de febrer el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 1/2022 per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge, un text que tornava a restituir alguns supòsits importants de lloguer social de la Llei 24/2015 tombats pel Tribunal Constitucional a instància del Partit Popular i el govern espanyol.

El principal efecte d’aquesta llei és que atura els desnonaments hipotecaris, de lloguer i d’ocupacions. En el cas dels grans tenidors com bancs, fons voltor i immobiliàries (és a dir, persones jurídiques amb més de 10 immobles), la llei obliga la propietat a oferir un lloguer social de 7 anys a les famílies abans de desnonar-les. D’altra banda, la llei antidesnonaments també contempla la cessió obligatòria d’habitatge per part de bancs i fons voltor, cosa que permet mobilitzar pisos buits per a reallotjar famílies en risc d’exclusió residencial i que ni tan sols poden optar a un habitatge públic perquè a Catalunya i Espanya amb prou feines constitueix el 2% del total. 

És clar que la Llei 24/2015 és útil i eficaç, però els bancs estan reaccionant com sempre: utilitzen la burocràcia per confondre i intimidar a les famílies, demorant i resistint-se a signar els lloguers socials. Aquesta llei els molesta perquè va contra els seus interessos, els prohibeix enfonsar les famílies de per vida per treure’n profit i els impedeix tenir habitatge buit per a especular.

Fa dos mesos, vam exigir al president de Catalunya, Pere Aragonès, que apliqui la Llei 24/2015 amb urgència i sense que li tremoli el pols. Estem mantenint reunions amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya i l’Agència Catalana del Consum per tal que sancionin, tal com marca la Llei, a qui no ofereixi lloguers socials un mes després d’haver rebut la sol·licitud i la documentació.

Durant aquest temps, bancs com CaixaBank, el Banc Sabadell o el BBVA tornen a dilatar els processos per no fer lloguers socials a les famílies, mentre que fons voltor com Blackstone, Cerberus- Divarian, etc. no donen senyals de vida… ara que han de complir amb  la llei! És per això que avui sortim totes les PAHs de Catalunya a assenyalar les entitats financeres i els seus amics voltors. Fem una crida a la ciutadania perquè s’adreci a les oficines bancàries de tot Catalunya exigint el compliment de la llei; i avisem que continuarem anant a les seves oficines o on calgui fins a aconseguir els nostres lloguers socials. Denunciarem públicament aquesta actitud antisocial i contrària a la Llei per part d’aquests tenidors (més pròpia de la màfia), alhora que informarem a tota la ciutadania dels seus drets.

No deixarem tranquils ni als fons ni a les entitats financeres, fins que compleixin la llei. Això només acaba de començar!

Desplaça cap amunt
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad