Avui divendres 13 d’octubre les PAHs Catalanes fem crida a tots els col·lectius i moviments socials d’Hospitalet per acampar de manera indefinida davant de l’Ajuntament exigint solucions habitacionals que comencin per regularitzar la situació de tres famílies vulnerables ignorades des de l’Administració municipal.
Parlem d’Úrsula, que es va veure obligada a ocupar un habitatge públic al seu propi barri, per així comptar amb una mínima xarxa familiar propera que li fes costat amb la seva situació precària. L’Úrsula té dos fills adolescents. No posseeix treball ni ingressos propis, i sofreix una minusvalidesa severa que afecta el seu sistema nerviós. Tan sols busca regularitzar la seva situació i construir una llar al costat dels seus fills. No obstant això, ara s’enfronta a una ordre de desnonament per al pròxim 2 de novembre, sense cap alternativa habitacional garantida des de l’Ajuntament.
Parlem de la Yolanda, víctima de violència de gènere, que treballa en precari i el sou del qual no és suficient per pagar-se un habitatge de lloguer. Fa més de dos anys que negocia amb l’Ajuntament una solució, però ara com ara no l’han reallotjat en un habitatge públic malgrat estar reconeguda en Habitatge com un cas vulnerable que necessita l’adjudicació d’un pis d’emergència. Malgrat la seva situació, la Yolanda ha acollit a quatre gossos i dos gats.
Parlem d’Helena, d’origen portuguès, que viu amb la seva parella i dos fills menors d’edat. La més jove té tan sols 13 anys. Helena va perdre el seu treball, i des de llavors no han pogut afrontar el lloguer. Ha tocat les portes de Serveis Socials, Habitatge i l’Ajuntament, a la recerca d’una alternativa. L’Helena té desnonament el pròxim 10 de novembre. La seva família ho viu a flor de pell, comptant els dies fins a aquesta data. Mentrestant, l’única i miserable resposta de l’Administració ha estat que torni al seu país.
En els tres casos, l’Ajuntament d’Hospitalet ha fet desistiment de funcions, incomplint l’obligatorietat de l’Administració municipal a oferir un reallotjament digne i adequat, tal com marca la Llei 24/2015 contra l’emergència habitacional. Una llei que va ser aprovada per unanimitat en el Parlament de Catalunya, inclòs el vot del PSC, el mateix partit que governa el consistori d’Hospitalet.
Una situació a la qual la PAH va tractar de donar resposta, recuperant tres habitatges del gran tenidor Martin Fadesa, una immobiliària coneguda en la localitat per haver protagonitzat trames especulatives de les quals ha estat còmplice el mateix Ajuntament, i que van portar a elevar el valor del sòl d’una part del municipi per construir habitatges d’alt preu. No obstant això, les tres famílies van ser desallotjades de manera irregular pels Mossos d’Esquadra, saltant el principi d’inviolabilitat del domicili i realitzant un desnonament exprés sense ordre judicial. Situació enfront de la qual l’Ajuntament no va fer el de sempre, mirar cap a un altre costat.
Davant aquesta vulneració dels drets més fonamentals, i el més indignant menyspreu a les famílies vulnerables, diverses PAHs Catalanes acamparem enfront de l’Ajuntament fins a arrencar solucions per part de l’Administració. Senyalitzarem als càrrecs responsables d’aquesta situació, i marcarem al govern local com el que és: un govern que passa per sobre de les necessitats de la ciutadania, criminalitza a les parts més vulnerables i permet pràctiques irregulars per part de l’Administració.
Fem crida a tots els col·lectius i moviments socials de la ciutat d’Hospitalet a unir-se a nosaltres. Perquè aquesta lluita no tracta únicament de tres famílies. Tracta de voler plantar un front ferm i decidit contra les polítiques mafioses del municipi, deixant clar que volem polítiques públiques encaminades a protegir els Drets Humans. Es van acabar les declaracions buides i les promeses per complir per part de l’Ajuntament. Volem solucions. Hi ha vides en joc. I només és qüestió de voluntat política solucionar la situació.
Sí Que Es Pot!
#AcamPAHdaHospitalet