Activistes de la PAH Barcelona davant de les oficines de Caixabank a la Ronda Sant Antoni de Barcelona

PAH BCN exigeix als grans tenidors que compleixin la llei antidesnonaments

Activistes de la PAH se citen davant d’una de les oficines de CaixaBank per entregar la documentació de famílies en risc de desnonament que tenen dret a un lloguer social

Avui un grup d’activistes de la PAH de Barcelona ha convocat una acció sorpresa davant de les oficines de Caixabank de la Ronda Sant Antoni amb Carrer d’Urgell per celebrar l’entrega de documentació de famílies que estan en risc de desnonament però que compleixen els requisits per obtenir un lloguer social segons la nova Llei 1/2022 antidesnonaments. Aquesta acció constitueix el tret de sortida a una sèrie d’accions que tenen com a objectiu reivindicar el compliment de la nova llei per part de grans tenidors amb més de 10 pisos i que es neguen a fer-ho.

La Llei 24/2015, una eina que evita que les famílies marxin al carrer

El passat mes de febrer el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 1/2022 per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge, un text que tornava a restituir les mesures de la Llei 17/2019 i el decret 37/2020, que van ser tombades pel Tribunal Constitucional a instàncies del Partit Popular i el govern espanyol.

El principal efecte d’aquesta llei és que atura els desnonaments hipotecaris, de lloguer i d’ocupacions. En el cas dels grans tenidors com bancs, fons voltors i immobiliàries (persones jurídiques que tenen més de 10 immobles), la llei obliga a la propietat a oferir un lloguer social de 7 anys a les famílies abans de desnonar-les. Per altra banda, la llei antidesnonaments també contempla la cessió obligatòria d’habitatge per part de bancs i fons voltor, cosa que permet mobilitzar pisos buits per reallotjar famílies en risc d’exclusió residencial. Això normalment es podria cobrir amb parc d’habitatge públic, però malauradament aquest és pràcticament inexistent tant a Catalunya com a Espanya.

És clar que la Llei 24/2015 és útil i eficaç per posar fi a la vulneració del dret fonamental a l’habitatge digne a Catalunya. Però els bancs estan reaccionant com sempre: es creuen que estan per sobre del bé i del mal, per sobre de la llei i dels drets de la gent. Posen moltes traves perquè la llei es compleixi, fan xantatge a les famílies i intenten enganyar-les. Aquesta llei els molesta perquè va contra els seus interessos, els prohibeix enfonsar les famílies de per vida per treure quatre duros i els impedeix tenir habitatge buit per especular.

Fa 1 mes vam exigir al President de Catalunya, Pere Aragonès, que apliqui la Llei 24/2015 amb urgència i sense que li tremoli el pols. La setmana passada també vam exigir a l’Agència d’Habitatge de Catalunya que sancioni, tal com marca la Llei, a qui no apliqui la norma en el termini d’un mes.

Ara és el torn de les entitats financeres. Fem una crida a la ciutadania perquè  a partir d’avui es dirigeixi a les oficines bancàries arreu de Catalunya exigint el compliment de la Llei i avisem a la banca que anirem a les seves oficines fins aconseguir els nostres lloguers socials. Assenyalarem públicament aquesta actitud antisocial i contrària a la Llei per part de la banca (més pròpia de la màfia), alhora que informarem a tota la ciutadania dels seus drets.

No deixarem tranquils ni als fons ni a les entitats financeres fins que compleixin la llei. Això només acaba de començar!

#TicTacStopDesnonaments

Desplaça cap amunt
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad